Kosovo apliciralo za članstvo u Savjetu Evrope

Region

Vlada Kosova održala je elektronsku sjednicu na kojoj je načelno odobrila inicijativu za članstvo u Savjetu Evrope. Zahtjev za punopravno članstvo proslijeđen je Komitetu ministara te panevropske organizacije na dalju proceduru. „Potvrđujemo da smo primili zahtjev za članstvo Kosova i proslijedili ga Komitetu ministara u skladu sa statutom Savjeta Evrope”, rečeno je agenciji Beta u pres službi te organizacije.

Aplikaciju za članstvo Kosova u SE lično je u Strazburu predala šefica kosovske diplomatije Donika Gervala Švarc, objavio je na Tviteru Šar Jakupi, šef njenog kabineta, prenosi N1.

„Upravo smo napustili sastanak sa zamjenikom sekretara Savjeta Evrope. U ime Kosova podnijeli smo zahtjev za članstvo u Savjetu Evrope. Danas se otvara novo poglavlje za Kosovo u Savjetu Evrope. Danas počinje procedura razmatranja našeg zahtjeva koji će proći kroz razne instance Savjeta Evrope, Parlamentarne skupštine i na kraju Savjeta ministara“, izjavila je Gervala.

Potvrđujemo da smo primili zahtjev za članstvo Kosova i proslijedili ga Komitetu ministara u skladu sa statutom Savjeta Evrope, rečeno je agenciji Beta u pres službi te organizacije.

Kosovo je najdemokratskija zemlja u regionu, najproevropski orijentisana u regionu, kao i najoptimističnija zemlja u regionu, rekla je ministarka.

„Dakle, Kosovo zaslužuje da bude član Savjeta Evrope i ovaj postupak će se završiti punopravnim članstvom, a time i jačanjem prava građana Kosova i pristupom evropskim instancama“, dodala je Gervala.

Vlada Kosova prethodno je na elektronskoj sjednici načelno usvojila Inicijativu za članstvo Kosova u Savjetu Evrope i obavezala Ministarstvo spoljnih poslova i dijaspore da sve procedure za članstvo sprovodi na osnovu važećeg zakonodavstva.

Vlada Kosova je navela da je „Savjet Evrope najstarija međuvladina organizacija u Evropi čija je osnovna svrha da obezbijedi saradnju i jedinstvo među svojim članicama u oblasti ljudskih prava, demokratije i vladavine prava“.

„Ljudska prava i osnovne slobode su zagarantovane Ustavom Republike Kosovo, koji uključuje konvencije Savjeta Evrope, uključujući Univerzalnu deklaraciju o ljudskim pravima i Evropsku konvenciju za zaštitu ljudskih prava i elementarne slobode i njene protokole”, dodaje se u saopštenju.

Navodi se i da se „danas usvojenom odlukom Ministarstvo spoljnih poslova i dijaspore obavezuje da sve procedure za članstvo sprovodi na osnovu važećeg zakonodavstva”.

Kako podsjeća N1, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je sinoć u Briselu da će Priština danas podnijeti zahtjev za članstvo u Savjetu Evrope, dodajući da će Srbija na to politički reagovati.

„Počećemo politički da reagujemo i to je naš odnos. Ako neko misli da može da nas ucjenjuje i da pritiscima slomi Srbiju, neće iće tako lako kako ste zamislili”, naglasio je on.

Kakva je procedura?

Prema dosadašnjim iskustvima i proceduri, od podnošenja zahtjeva za prijem do statusa punopravne članice Savjeta Evrope može proteći i više godina.

Prvi korak na putu do članstva jeste dobijanje podrške više od dvije trećine članova Komiteta ministara Savjeta Evrope da se zahtjev uzme u razmatranje.

Komitet ministara čine šefovi diplomatija svih zemalja članica ili njihovi izaslanici. Većina od ukupno 46 zemalja članica, koliko SE broji poslije suspenzije Rusije iz članstva, priznaje nezavisnost Kosova, pa se očekuje da će u Komitetu ministara kosovske vlasti uspjeti da obezbijede potrebnu dvotrećinsku podršku za prvi korak ka članstvu.

Naredni korak je da jedna od zemalja članica Savjeta Evrope mora kosovski zahtjev za članstvo da stavi na dnevni red i glasanje u Komitetu ministara ili na godišnjoj ministarskoj sjednici.

Po dobijanju dvotrećinske većine u tom tijelu, zahtjev se proslijeđuje Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope.

Potencijalna članica mora ispunjavati kriterijume Savjeta Evrope u domenu demokratije, poštovanja ljudskih prava i vladavine prava. Proces usklađivanja sa standardima Savjeta Evrope kontrolišu poslanici Parlamentarne skupštine.

Iskustva drugih zemalja pokazuju da usklađivanje može potrajati i više godina, a dužina procesa zavisi isključivo od zemlje koja želi da pristupi u članstvo.

Ukoliko na kraju tog procesa zemlja koja aplicira za članstvo dobije dvotrećinsku većinu glasova i u Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope, zahtjev se vraća Komitetu ministara na konačnu potvrdu.

Savjet Evrope već ima kancelariju u Prištini preko koje realizuje programe podrške kosovskim institucijama i jačanju vladavine prava i zaštite kulturnog nasljeđa, a Kosovo je do sada uspjelo da postane punopravna članica u nekim tijelima Savjeta Evrope, poput Banke za razvoj SE (CEB) i Venecijanske komisije.

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *