Nakon 82 dana teške borbe Izvor: Dmitro Kozatski/Azov

Ukrajina evakuisala vojnike iz Azovstala i prepustila kontrolu nad Mariupoljom Rusiji

Globus

Ukrajinska vojska objavila je u utorak da radi na evakuaciji preostalih vojnika iz njihovog posljednjeg uporišta u opkoljenoj luci Mariupolj, prepuštajući kontrolu nad tim gradom Rusiji nakon 82 dana teške borbe.

Evakuacija znači kraj najduže i najkrvavije bitke u ratu i značajan poraz za Ukrajinu. Mariupolj je u ruševinama nakon ruske opsade u kojoj je ubijeno više desetina hiljada ljudi, tvrdi Ukrajina.

Stotine ukrajinskih vojnika i civila sedmicama su se skrivali ispod gradske čeličane Azovstalj. Više od 260 vojnika, od kojih su neki teško ranjeni, napustilo je postrojenje u ponedjeljak.

„Garnizon ‘Mariupolj’ ispunio je svoj borbeni zadatak”, navodi se u saopštenju Glavnog štaba Oružanih snaga Ukrajine u kojem je najavljena evakuacija.

„Vrhovna vojna komanda naredila je zapovjednicima jedinica stacioniranih u Azovstalju da spase živote ljudstva…Branitelji Mariupolja su heroji našeg vremena”, dodaje se.

Zamjenica ukrajinskog ministra obrane Ana Maliar rekla je da su 53 teško povrijeđena borca ​​odvezena u bolnicu u Novoazovsku koji je pod ruskom kontrolom, a još 211 boraca evakuisano je humanitarnim koridorom u Olenivku, područje pod kontrolom proruskih pobunjenika.

Uslijedit će potencijalna razmjena svih evakuisanih ukrajinskih boraca i ruskih zarobljenika, dodala je.

Traju napori za evakuaciju preostalih boraca u čeličani Azovstalj, saopštila je ukrajinska vojska. Nije poznat njihov tačan broj, ali vjeruje se da ih je još oko 600 ondje.

Desetak autobusa s ukrajinskim vojnicima iz Azovstalja napustilo je u ponedjeljak to postrojenje, objavio je Rojters.

Pet autobusa s vojnicima iz čeličane Azovstal stiglo je ponedjeljak u kasnim satima u grad Novoazovsk pod ruskom kontrolom, rekao je Reutersov svjedok.

„Nadamo se da ćemo moći spasiti živote našim momcima”, rekao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u ponedjeljak veče u video obraćanju.

„Među njima ima i teško ranjenih. Pruža im se pomoć. Ukrajini su potrebni živi ukrajinski heroji”, istaknuo je.

Povrijeđeni vojnici stigli su grad Novoazovsk u autobusu s oznakom “Z”, simbolom ruske invazije. Muškarci su bili položeni na nosilima na tri nivoa. Jednom čovjeku, kojega su izvukli van, glava je bila čvrsto omotana gustim zavojima.

Od početka ruske invazije u veljači, Mariupolj je postao simbol otpora Ukrajine i spremnosti Rusije da opustoši ukrajinske gradove.

Prve evakuacije u ponedjeljak veče uslijedile su nekoliko sati nakon što je Rusija saopštila da je pristala evakuisati ranjene ukrajinske vojnike u bolnicu u Novoazovsku.

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je u utorak da se više od 250 ukrajinskih boraca iz Azovstala predalo

Potpredsjednica ukrajinske vlade Irina Vereščuk objavila je u utorak da Ukrajina radi na “daljnjim fazama” evakuacije boraca koji brane čeličanu Azovstal u gradu Mariupolju na jugu zemlje.

Vereščuk u svojoj objavi na Telegramu nije iznijela nikakve dodatne informacije, samo je još dodala da „ako Bog da, sve će biti u redu”.

Više od 50 ranjenih vojnika prevezeno je u ponedjeljak iz Azovstala u bolnicu u gradu Novoazovsku koji je pod ruskom kontrolom, a preko 210 drugih odvedeno je u Olenivku, grad u području pod kontrolom proruskih separatista, prenosi RTL

„Branitelji ukrajinskog grada Mariupolja izmijenili su tijek rata s Rusijom odupirući se ruskim snagama 82 dana˝, rekao je u utorak savjetnik ukrajinskog predsjednika, Mihajlo Podoljak.

Podoljak je rekao da je obrana lučkog grada omela rusku operaciju da zauzme druge dijelove teritorije na istoku i jugu Ukrajine.

Dodao je da se vode teški pregovori o daljnjoj evakuaciji iz čeličane Azovstalj u Mariupolju, posljednjem uporištu odbrane grada nakon sedmica ruske opsade i bombardiranja, no da postoji nada da će biti uspješni.

Ukrajina vjeruje da su u obrani Mariupolja stradali deseci tisuća ljudi.

„Zbog toga što je Mariupolj 82 dana uvukao u borbe snage Ruske Federacije, operacija da se zauzme istok i jug se otegla. Promijenjen je tok rata”, rekao je Podoljak. 

Iako bi za Rusiju kompletno zauzimanje Mariupolja predstavljalo najveću pobjedu rata, njihova kampanja je zapela drugdje.

Ruska vojska oko drugog najvećeg ukrajinskog grada Harkiva na sjeveroistoku zemlje nedavno se povukla.

Podoljak, glavni ukrajinski pregovarač, ponovio je da Ukrajina nije spremna dati teritoriju u pregovorima da bi ruski predsjednik Vladimir Putin mogao sačuvati obraz.

Rekao je takođe da su mirovni pregovori s Rusijom zamrznuti, no da bi se mogli nastaviti ako bude konkretnih pitanja oko kojih treba raspravljati.

„Pregovarački proces je pauziran”, rekao je Podoljak. „Rusija nije pokazala ključni element: da razumije ono što se trenutno događa u svijetu i svoju izrazito negativnu ulogu”.

Moskva „ne razumije da se rat trenutno ne odvija po njezinim pravilima, kalendaru ili planovima”.

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *