Jedna od najznačajnijih promena evropske bezbjednosne arhitekture posljednjih decenija Jens Stoltenberg | Izvor: Johana Geris/Reuters

Švedska i Finska zvanično podnijele zahtjeve za ulazak u NATO

Globus

Švedska i Finska su danas zvanično podnijele zahtjeve za ulazak u NATO u sjedištu vojne alijanse u Briselu.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg održao je kratko obraćanje zajedno sa švedskim i finskim ambasadorima pri NATO-u Akselom Vernhofom i Klausom Korhonenom.

„Srdačno pozdravljam zahtjeve Finske i Švedske za ulazak u NATO“, rekao je Stoltenberg. „Vi ste naši najbliži partneri, a vaše članstvo u NATO-u povećaće našu zajedničku bezbjednost.

Potez nordijskih zemalja predstavlja jednu od najznačajnijih promena evropske bezbjednosne arhitekture posljednjih decenija.

Sveobuhvatna ruska invazija na Ukrajinu u februaru izazvala je brzi preokret za dvije socijaldemokratske premijerke, švedsku Magdalenu Anderson i finsku Sanu Marin, čije stranke su dugo naglašavale neutralnost i godinama blokirale ulazak u NATO. Obije liderke objavile su prošle nedjelje da njihove stranke sada podržavaju članstvo u alijansi, a njihovi nacionalni parlamenti raspravljali su o tom pitanju ranije ove nedjelje.

Već postoji široka podrška članstvu ovih zemalja, a vojske i u Finskoj i u Švedskoj već blisko sarađuju sa NATO saveznicima. Međutim, očekuje se da će formalna ratifikacija pristupanja Helsinkija i Stokholma trajati mjesecima, što će zahtijevati odobrenje svih 30 članica.

Proteklih dana Turska je izrazila rezervu prema težnjama Švedske i Finske ka NATO-u, optužujući obije zemlje da podržavaju kurdsku militantnu grupu koju su Ankara, SAD i EU označile kao terorističku organizaciju. Međutim, vlasti SAD i NATO-a rekle su da su uvjerene da Ankara neće blokirati zahtjeve za članstvo, prenosi Politico Europe.

„Moraju se uzeti u obzir bezbjednosni interesi svih saveznika“, rekao je Stoltenberg. „Odlučni smo da radimo na svim pitanjima i donesemo brze zaključke.˝

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *