I mora da snosi odgovornost za stvaranje takve kulture Boris Džonson | Izvor: Getty Images

Istraga utvrdila da je državno rukovodstvo odgovorno za ‘partigejt’

Globus

Novi interni izveštaj kritikovao je visoke zvaničnike Velike Britanije zbog zabava koje su se održavale u kancelarijama britanske vlade dok je zemlja navodno bila pod lokdaunom.

Napisan od strane visoke državne službenice Sju Grej i objavljen u sredu, takozvani izvještaj „partigejt“ rezultat je istrage o 16 skupova kojima su prisustvovali premijer Velike Britanije Boris Džonson i njegovo osoblje 2020. i 2021. godine dok su važila ograničenja COVID-19. koja su zabranjivala okupljanje ljudi.

Grej je napisala: „Najviše rukovodstvo koje je u centru mora da snosi odgovornost, i političku i zvaničnu, za stvaranje ovakve kulture.˝

U izveštaju se dodaje: „Nije se smjelo dozvoliti da se mnogi od ovih događaja dogode.˝

Premijer Džonson je unaprijed dobio kopiju izvještaja pošto bi trebalo da se obrati parlamentu o njegovim nalazima. Očekuje se da će on reći poslanicima da preuzima punu odgovornost uprkos tome što je prošle godine rekao parlamentu da nije bilo takvih skupova, piše Dojče Vele

Kritičari unutar njegove Konzervativne partije rekli su da je lagao parlament, što je tradicionalno prekršaj koji bi doveo do ostavke u britanskoj politici.

Odvojena policijska istraga rezultirala je novčanim kaznama za 83 osobe, uključujući Džonsona, što ga je učinilo prvim britanskim premijerom za koga je utvrđeno da je prekršio zakon dok je bio na funkciji.

Džonson se izvinio za svoju ulogu u skandalu “partigejt”, ali je rekao da nije svjesno prekršio pravila koja je donela njegova vlada.

Nasuprot tome, njegovi službenici iznose optužbe o zabavama na kojima su ohrabrivani da ˝donesu svoje piće” i da su se u kabinetu premijera petkom redovno održavale zabave sa vinom održavale tokom najtežih vremena pandemije.

Priče o okupljanjima uz alkohol u Dauning stritu prvi put su se pojavile prošle godine. Navodi da su Džonson i njegovo osoblje proveli pandemiju u žurkama dok je milionima redovnih građana zabranjeno da viđaju prijatelje i porodicu, nanijeli su veliku štetu vladi.

Džonson je do sada uspijevao da zadrži vlast dijelom zbog rata u Ukrajini koji je skrenuo pažnju javnosti i političara sa skandala.

Neki konzervativni poslanici koji su se zalagali za izglasavanje nepovjerenja odustali su od toga u svijetlu rata koji je poremetio poslijeratne bezbjednosne strukture u Evropi i izazvao inflaciju, kao i povećanje cijene goriva.

Londonska policija je prošle nedjelje rekla Džonsonu da mu neće više izricati novčane kazne uprkos što će prisustvovanju zabavama koje su pod istragom.

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *