Saslušanje u SDT-u Medenicu dovode na saslušanje u SDT | Izvor: Vijesti Online/Boris Pejović

Medenica negirao veze s kriminalom, određeno mu zadržavanje do 72 sata

Crna Gora

Miloš Medenica juče je pred specijalnom tužiteljkom Natašom Bošković negirao da je organizovao kriminalnu organizaciju radi šverca droge i cigareta, ali i nezakonitog uticaja na sudske ishode u pojedinim predmetima radi novčane koristi.

„Sinu bivše predsjednice Vrhovnog suda Vesne Medenice je nakon saslušanja određeno zadržavanje do 72 sata u kojem roku će biti sproveden kod sudije za istragu koji će se dalje odrediti u odnosu na prijedlog SDT-a o određivanju pritvora”, kazao je za “Pobjedu” advokat Stefan Jovanović.

Zadržavanje je određeno zbog opasnosti od bjekstva i uticaja na saučesnike.

Kako saznaju “Vijesti”, uprkos tome što se u Specijalnom državnom tužilaštvu (SDT), zadržao više od sat vremena, iznošenje odbrane trajalo je samo par minuta.

Branilac Miloša Medenice je saopštio da je postupak protiv njegovog klijenta označen tajnim zbog čega nije mogao iznositi više detalja vezano za ovaj slučaj.

Advokat Jovanović je naveo da se Medenica predao crnogorskim istražiteljima nakon što je u Beogradu okončao liječenje od bolesti zavisnosti.

„U prethodnom periodu nije bio u mogućnosti da bude dostupan nadležnim organima iz razloga što je bio na jednoj klinici za liječenje bolesti zavisnosti. Kada je završen proces liječenja, odlučio je da se stavi na raspolaganje pravosudnim organima”, rekao je Jovanović.

On nije želio da odgovori na pitanje novinara da li je Miloš Medenica dogovorio predaju crnogorskim vlastima.

„Ono što mogu reći jeste da je on kupio avionsku kartu u jednom pravcu i došao”, kazao je advokat Jovanović.

Medenica je uhapšen juče ujutro nakon što je avionom iz Beograda u 10.35 sati doputovao na aerodrom u Golubovcima gdje su ga sačekali policajci koji su ga sproveli do prostorija Specijalnog policijskog odjeljenja.

Kako podsjeća “Pobjeda”, za Medenicom je krajem aprila raspisana lokalna potraga, a potom i nacionalna potjernica pošto je bio nedostupan crnogorskim istražnim organima radi saslušanja na okolnosti stvaranja kriminalne organizacije, čiji je pripadnik, prema stavu SDT-a, i njegova majka Vesna Medenica, bivša predsjednica Vrhovnog suda.

Osumnjičeni Medenica, kako se navodi u spisima Specijalnog državnog tužilaštva, prenose “Vijesti”, stvorio je kriminalnu organizaciju koja se, između ostalog, tereti za krijumčarenje cigareta, tešku tjelesnu povredu, nedozvoljeno držanje oružja, posjedovanje narkotika…

Pojašnjava se da je ta grupa švercovala cigarete iz Slobodne carinske zone Luke Bar, pribavljajući lažnu dokumentaciju, ali i dajući mito za sada NN carinskim službenicima.

Objašnjava se i da je osumnjičeni policajac Milorad Medenica vršio pratnju i obezbjeđenje oko 2.000 paketa cigareta, koje su kasnije prodate na teritoriji Crne Gore.

U njihovom djelovanju, piše, iskazivali su spremnost na primjenu nasilja i zastrašivanja, a korišćene su i privredne i poslovne strukture, te uticaj kriminalne organizacije na sudsku vlast i druge važne društvene činioce…

Vesna Medenica je 17. aprila u kasnim večernjim satima spriječena da sa podgoričkog aerodroma otputuje za Beograd.

Ona je tada sprovedena u zgradu podgoričke policije gdje joj je, nakon višesatnog ispitivanja, narednog dana u zoru uručeno rješenje o lišenju slobode.

Istog dana uhapšeni su policajac Milorad Medenica, službenica Uprave carina i prihoda Ivana Kovačević, bivši fudbaler Luka Bakoč i Vasilije Petrović, sin vlasnika kompanije Cijevna komerc. Petrović je pušten da se brani sa slobode, a ostalima je određen pritvor koji je poslije isteka od 30 dana produžen za još dva mjeseca.

Osim njih, na listi osumnjičenih za pripadništvo u kriminalnoj organizaciji Miloša Medenice su i Marko Vučinić, Nikola Raičević, Marko Popović, Bojan Popović, Darko Lalović, Petar Milutinović i Radomir Raičević, kao i firma “Kopad kompani” d.o.o. iz Nikšića.

Viši sud je prilikom produžavanja pritvora dijelu članstva ove kriminalne organizacije pojasnio da bi okrivljeni, ukoliko bi se našli na slobodi, ometali postupak uticanjem na saučesnike članova iste kriminalne organizacije koji još uvijek nijesu saslušani – Marka Vučinića, Nikolu Raičevića i Miloša Medenicu.

Na spisku svjedoka koji bi se mogli naći na meti uticaja nekadašnje predsjednice Vrhovnog suda su i sudije tog suda Branimir Femić, Rada Kovačević i Vesna Begović.

Kako piše “Pobjeda”, spisak svjedoka u odnosu na Vesnu Medenicu je zasigurno uvećan s obzirom da je u petak dovedena u zgradu Specijalnog tužilaštva gdje se, prema nezvaničnim informacijama, saslušavala na okolnosti nezakonitog uticaja na sudiju Osnovnog suda u Herceg Novom Jovana Stankovića u sporu kompanije Carine sa Pavlom Popovićem zbog duga od 20.000 eura i da što prije zakaže ročište po tužbi radnika Instituta “Simo Milošević” u Igalu.

Sudija Stanković je u tužilaštvu saopštio da je Medenicu poslušao u oba slučaja, pojašnjavajući da bi se zamjerio bivšoj predsjednici Vrhovnog suda koja je i dalje imala jak uticaj. Dan nakon saslušanja u SDT-u, Stanković je podnio ostavku na sudijsku funkciju.

Do sada se bivša predsjednica Vrhovnog suda sumnjičila za nezakonit uticaj u predmetima kompanija Fab lajv i Cijevna komerc protiv firmi Gugi komerc i Omorika.

Sud je tada prihvatio stav tužilaštva da je Vesna Medenica duže vrijeme bila predsjednica navedenim sudijama, a koje je neophodno saslušati na okolnosti njenog interesovanja za određene predmete Vrhovnog suda u kojima su oni bili sudije izvjestioci.

Vesna Medenica je, kako piše u dokumentu u koji je “Pobjeda” imala uvid, imala zadatak da se informiše sa stanjem u spisima predmeta u Vrhovnom sudu Crne Gore za koje je bio zainteresovan njen sin i da mu javlja podatke od interesa za kriminalnu organizaciju. Ona se sumnjiči da je kao predsjednica Vrhovnog suda pristala da za 590.600 eura sinu Milošu i dvojici njegovih prijatelja utiče da se u postupcima revizije donesu odluke u korist kompanija Fab lajv i Cijevna komerc, piše u naredbi za sprovođenje istrage.

Klupko nezakonitih radnji kojima je, kako se sumnja, dirigovao Miloš Medenica, počelo je da se odmotava nakon što je Europol dostavio crnogorskim istražiteljima transkripte skinutih sa aplikacije Skaj.

U tim dokumentima, kako je objavio portal Libertas, Miloš Medenica sa policajcem Darkom Lalovićem priča o kriminalnim radnjama (šverc cigareta) i saopštava da je o tome upoznata njegova majka Vesna i da od nje može očekivati zaštitu. Lalović je bivši pripadnik Sektora za obezbjeđenje štićenih ličnosti Uprave policije i godinama je bio zadužen za bezbjednost Vesne Medenice. Uhapšen je 15. decembra prošle godine i od tada je u pritvoru.

Miloš Medenica je, piše u naredbi za sprovođenje istrage, u Kolašinu s umišljajem podstrekavao NN lice da teško povrijedi službenika Uprave policije Mladena Leba Boškovića, rekavši mu: „Neka ga za početak dobro izlome, pa ćemo vidjeti kako se bude ponašao. Kad ga obale, s palicom mu koljeno slome, ne treba mu metak ništa, ili čekićem, zagarantovano svaka kost u koljeno puca”.

Zbog toga mu se na teret stavlja i da je počinio krivično djelo – teška tjelesna povreda putem podstrekavanja.

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *