Dan uoči samita na kojem će zemlje EU raspravljati o embargu na rusku naftu Izvor: © Greenpeace/HRT

Grinpis-ov protest pred ruskim tankerom na Kvarneru

Region

Od početka rata u Ukrajini zemlje EU potrošile su više od 54 milijarde eura na rusku naftu, gas i ugalj. Prije početka današnjeg EU samita, Grinpis (Greenpeace CEE) je mirnim protestom pozvao političke čelnike EU da hitno uvedu embargo na sva ruska fosilna goriva i ubrzaju energetsku tranziciju na obnovljivu energiju i energetsku efikasnot, navodi se u saopštenju hrvatskog ogranka Grinpisa. 

Kako prenosi HRT, u nedjelju popodne Grinpis-ov brod Rainbow Warrior protestovao je ispred tankera SCF Samotlor koji je prevozio rusku naftu u luku Omišalj. 

„Stotine miliona eura i dalje teku iz zemalja EU prema Kremlju u zamjenu za ruska fosilna goriva, a čelnici EU još uvijek nisu uspjeli uvesti sankcije koje bi efikasno obuzdale ovu nemoralnu trgovinu. Drugim riječima, Evropa još uvijek sufinansira rat u Ukrajini i s takvom praksom mora prestati odmah! EU konačno mora pokazati istinsku solidarnost i uvesti embargo na sva ruska fosilna goriva. Bez odlaganja, bez pravnih rupa i smicalica, bez posebnog tretmana i izuzeća za bilo koju zemlju, izjavila je Ešter Matjaš, voditeljka kampanje u Grinpisu CEE.

Protest Grinpisa održan je dan uoči samita na kojem će, prema nekim izvorima, zemlje EU raspravljati o embargu na rusku naftu.

Evropska komisija predložila je postepeno ukidanje uvoza ruske nafte u većini zemalja članica EU, ali ne prije kraja ove godine.

Neke države poput Mađarske, Slovačke i Bugarske mogle bi dobiti još više vremena. Nedavni komentari predsjednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen pokazuju da čelnici EU nisu ni blizu dogovora.

„Humanitarna katastrofa u Ukrajini samo će se produbiti ako na samitu bude uveden slab embargo ili se čak ni ne uvede. Rat u Ukrajini trebao bi biti zvono za buđenje evropskim čelnicima. Sigurnost u svijetu koji se pogoni fosilnim gorivima naprosto ne postoji. Trenutna zabrana svih ruskih fosilnih goriva može i mora biti snažan podsticaj u razvoju obnovljivih izvora i energetske efikasnosti u Evropi. Ona je važna ne samo zbog klimatske sigurnosti, već i zbog nezavisnosti od autokratskih režima koji trguju fosilnim gorivima”, dodala je Petra Andrić iz hrvatskog Grinpisa.

Najveći dio potrošnje nafte u EU otpada na promet, dok je EU zavisna od uvoza čak za 97% svojih naftnih proizvoda.

Istraživanje koje je naručio belgijski Grinpis nudi smjernice odgovornima za dekarbonizaciju evropskog prometnog sektora do 2040, koji bi se mogao napajati obnovljivom energijom bez oslanjanja na biogoriva.

Međunarodna energetska agencija (IEA) nedavno je saopštila da bi ograničeni niz kratkoročnih mjera u prometu mogao smanjiti potrošnju čak za 2,7 miliona barela nafte dnevno u sljedeća četiri mjeseca.

U Njemačkoj bi kratkoročne mjere mogle smanjiti uvoz ruske nafte za otprilike trećinu.

Aktivisti Grinpisa su od početka rata u Ukrajini održali slične proteste pozivajući na embargo na uvoz ruskih fosilnih goriva u Njemačkoj, Francuskoj, Italiji, Poljskoj, Grčkoj, Mađarskoj, Danskoj, Norveškoj, Ujedinjenom Kraljevstvu, kao i u Hrvatskoj krajem marta, navode oni u saopštenju. 

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *