Od danas Rusija prekida isporuku gasa Nizozemskoj Evropski savjet | Izvor: Reuters/Kenzo Tribouillard

EU postigla dogovor o zabrani uvoza ruske nafte

Globus

Lideri država članica postigli su dogovor o zabrani uvoza ruske nafte koja se doprema brodovima, objavio je predsjednik Evropskog savjeta Šarl Mišel.

„To pokriva više od dvije trećina uvoza nafte iz Rusije, čime se reže veliki izvor finansiranja njene ratne mašinerije”, poručio je preko Tvitera predsjednik Evropskog savjeta Šarl Mišel.

Sankcije takođe uključuju isključivanje najveće ruske banke iz Svifta, međunarodnog sistema za razmjenu poruka o bankovnim transakcijama, zabranu emitovanja trima ruskim televizijama. Donesena je i odluka o sankcionisanju pojedinaca odgovornih za ratne zločine, dodao je Mišel.

Dogovor o sankcijama pozdravila je i predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

Ona tvrdi da će se time do kraja godine smanjiti oko 90 posto uvoza ruske nafte, dok Mišel govori o smanjenju od više od dvije trećine.

O planiranom šestom paketu sankcija Moskvi već gotovo mjesec dana nema dogovora u Evropskoj uniji. Naime, u dijelu paketa je i naftni embargo o kojem se potrebna saglasnost ne postiže jer članice u različitoj mjeri zavise od uvoza ruske sirove nafte i nemaju jednake mogućnosti za snabdjevanje naftom iz drugih izvora.

„Sve govori u prilog tome da će se rješenje pronaći. Niko ne može unaprijed reći hoće li tako i biti, ali sve što sam čuo zvuči kao da bi se mogao postići konsenzus, prije ili poslije”, istakao je ranije njemački kancelar Olaf Šolc.

Mađarska blokira embargo jer smatra da bi ugrozio njenu ekonomiju. Izuzeće su zatražile i Bugarska, Češka i Slovačka.

„Nalazimo se u veoma teškoj situaciji, uglavnom zbog neodgovornog ponašanja Komisije”, rekao je Viktor Orban, mađarski premijer.

„Mađarska pozicija veoma je jednostavna jer energetika je ozbiljno pitanje, to nije dječja igra. Najprije su nam potrebna rješenja, a onda sankcije”, dodao je.

Orban traži garancije da će Mađarska imati alternativni dobavni pravac u slučaju incidenta s naftovodom u Ukrajini.

„Razumijem stvarnost s kojom se zemlje suočavaju, ali postoji granica koliko fleksibilnosti možemo dopustiti, a da ne izgubimo kredibilitet kod našeg stanovništva i ostatka svijeta”, rekla je Roberta Mecola, predsjednica Evropskog parlamenta.

„Hrvatska u ovim okolnostima, po mnogima neočekivanim, ima priliku da bude pravi energetski “hab” za srednju Evropu”, rekao je Andrej Plenković, predsjednik hrvatske Vlade.

Od danas Rusija prekida isporuku gasa Nizozemskoj. Njihova gasna kompanija odbila je da plati gas ruskom Gaspromu u rubljima.

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *