Najveći broj ispitanika identifikuje korupciju i organizovani kriminal kao glavne prepreke članstvu Izvor: Pobjeda/Dobrilo Malidžan

Za članstvo Crne Gore u EU na referendumu bi glasalo preko 80 odsto građana

Crna Gora

Kada bi se organizovao referendum o pristupanju Crne Gore Evropskoj uniji izašlo bi gotovo 90 odsto građana, dok bi nešto više od 83 odsto njih glasalo za članstvo, pokazalo je istraživanje “Stavovi građana o evropskim integracijama i procesu pristupanja EU”, koje je za potrebe Evropske unije u Crnoj Gori i Vlade Crne Gore sprovela agencija DeFacto Consultancy.

Rezultate istraživanja u Evropskoj kući u Podgorici predstavila je konsultantkinja i suvlasnica agencije DeFacto Consultancy Olivera Komar, a novinarima su se obratile i ambasadorska EU u Crnoj Gori Oana Kristina Popa i potpredsjednica Vlade, ministarka evropskih poslova Jovana Marović, prenosi Pobjeda.

Komar je pojasnila da istraživanja o stavovima građana o procesu pristupanja EU sprovode od 2013. godine, što predstavlja izuzetno vrijednu bazu podatak koja kroz vrijeme može da ukaže na određene trendove.

Istakla je da pristupanje naše države EU donekle ili snažno podržava 74,4 odsto građana, kao i da, od onih koji su željeli da procjenjuju najveći procenta (23,6) smatra da će Crna Gora 2025. godine postati članica.

„Četvrtina nije željela da procjenjuje, 15 odsto je kazalo – nikad, a najviše je onih koji kažu 2025. godine. Grupa od 7,7 odsto članstvo vezuje za 2030. godinu”, kazala je Komar.

Rezultati istraživanja pokazali su da da najveći broj ispitanika identifikuje korupciju i organizovani kriminal kao glavne prepreke članstvu, a najveću korist od pristupanja građani vide u boljem životnom standaru i kvalitetu, ali i otvorenim granicama koje će omogućiti putovanja i slobodno kretanje po Evropi.

Na pitanje koja bi bila glavna šteta od članstva 36 odsto građana kazalo je da je nema, 25 odsto nije imalo odgovor, dok je gotovo 15 odsto ispitanika kazalo da bi to bio gubitan nacionalne suverenosti i nezavisnosti.

Komar je kazala i da je očekivala promjenu rezultata na pitanje koje se odnosilo na procjenu brzine pregovaranja, međutim, istraživanje je pokazalo da gotovo 50 odsto građana smatra da se Crna Gora ka EU kreće veoma brzo, odnosno onoliko brzo koliko to okolnosti dozvoljavaju.

Najveći broj građana prepoznaju je EU kao zajednicu sa kojom Crna Gora treba da ima najjače političke, ekonomske i trgovačke veze u budućnosti, a identifikovao je i kao najvećeg stranog finansijskog donatora i subjekta koji je pokazao najviše solidarnosti sa našom državom u borbi protiv pandemije korona virusa.

Takođe, istraživanje je pokazalo i da gotovo polovina građana smatra da je dobro ili veoma dobro informisana o EU i procesu pristupanja.

Ministarka evropskih poslova Jovana Marović istakla je da sve političke partije bez obzira na razlike imaju zajednički cilj pristupanja Crne Gore EU, a da građani u članstvu vide prosperitet i dobrobit.

„To nas dodatno obavezuje da sprovodimo reforme i približimo Crnu Goru EU. Mi koji trenutno predstavljamo Vladu volimo da kažemo da smo u poziciji kada imamo sve elemente na stolu za ubrzanje reformi i približavanje EU. Imamo dobru kompoziciju vlade, podršku građana, EU je otvorena da prepozna rezultate, a na ruku nam ide i međunarodna situacija”, istakla je Marović.

Naglasila je da im je u radu primaran zadatak ispunjavanje privremenih mjerila iz poglavlja 23 i 24, te podsjetila da bez toga ne možemo zatvoriti nijedno poglavlje.

Ambasadorka EU u Crnoj Gori Oana Kristina Popa istakla je da građani nastavljaju da šalju dosljednu poruku bez obzira na to koju političku partiju podržavaju ili koje su vjere.

„Žele evropsku budućnost, bolji životni standard, više poslova i bolje mogućnosti putovanja. Ovo je pitanje nacionalnog interesa koje prevazilazi partijske podjele.”

„Crnogorske institucije i političke partije moraju da konstruktivno rade zajedno i preduzmu konkretne akcije za unapređenje reformi u vezi sa EU, posebno u oblasti vladavine prava. Nadam se da će se novoformirana vlada nadovezati na rezultate ovog istraživanja i dati prijeko potreban podsticaj procesu pristupanja EU”, poručila je Popa. 

Kazala je da su posljednje dvije godine bile izazovne, da je rat u Evropi donio još jedan talas neizvjesnosti, ekonomske nestabilnosti i brige posebno u ovom regionu koji još uvijek nosi ožiljke sukoba iz devedesetih.

„Ipak, tokom nedavnih kriza, partnerstvo i prijateljstvo između Crne Gore i EU postalo je još čvršće. EU je nastavila da stoji uz Crnu Goru tokom pandemije, obezbjeđujući vakcine, medicinske potrepštine i finansijsku podršku bez premca. Crna Gora je stala uz EU protiv Rusije, pokazujući ogromnu solidarnost sa Ukrajinom. Zahvalni smo svim građanima, institucijama i preduzećima koji pomažu ukrajinskim izbjeglicama i koji podržavaju Ukrajinu u teškoj borbi za slobodu i dostojanstvo”, zaključila je Popa.

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *