Izbori će zaokružiti predsjedničke izbore u aprilu Predizborni plakati za Melanšona i savez ljevičarskih partija | Izvor: © AP/Bob Edme

Ujedinjena ljevica prijeti Makronu na parlamentarnim izborima

Globus

Francuzi danas glasaju na parlamentarnim izborima na kojima saveznici predsjednika Emanuela Makrona žele zadržati većinu, ali sve ozbiljnije im prijeti nova lijeva koalicija.

Izbori za 577 poslaničkih mjesta u donjem domu Nacionalne skupštine odvijaju se u dva kruga, a izgled novog parlamenta biće jasan tek nakon drugog kruga, za nedjelju dana, 19. juna.

Izbori će zaokružiti predsjedničke izbore u aprilu na kojima je Makron ponovo izabran obećavajući novu renesansu pošto je njegov prvi mandat bio obilježen protestima, pandemijom COVIDA-19 i ruskom invazijom na Ukrajinu.

Ako predsjednikov savez “Zajedno” zadrži većinu, on će moći da nastavi da vlada kao i prije. Ukoliko ne uspije, to bi moglo dovesti do koalicije s drugim strankama na desnici i neželjene rekonstrukcije vlade.

Pobjeda lijeve koalicije, koju analitičari ne smatraju vjerovatnom, ali ni nemogućom, bila bi katastrofa za Makrona i probudila bi zloduh teške “kohabitacije”, kada su premijer i predsjednik različitih političkih orijentacija, koja je u prošlosti znala da paralizuje francusku politiku.

Ljevičar Žan-Lik Melanšon, bivši marksist, već je jasno rekao da ima ambiciju da postane premijer i da želi ugušiti Makronove planove za podizanje starosne granice za odlazak u penziju, premda bi predsjednik zadržao kontrolu nad vanjskom politikom.

Premda su Makron i njegovi saveznici u EU odahnuli pošto je sigurno, iako ne spektakularno, pobijedio čelnicu krajnje desnice Marin Le Pen, zadnjih par sedmica nisu bili medeni mjesec.

Cijene energije i hrane u Francuskoj lete u nebo kao i drugdje u Europi, tretman engleskih navijača na finalu Lige šampiona u Parizu naštetio je ugledu Francuske u svijetu, a Ukrajina optužuje Makrona da je previše popustljiv prema Rusiji.

Uz to, dvije optužbe za silovanje protiv njegovog ministra za osobe s invaliditetom Damijena Abada, koje on odlučno demantuje, najgori su mogući početak za novu vladu nakon prošlomjesečne dugo očekivane rekonstrukcije.

Nova premijerka Elizabet Born tek treba da se dokaže, a u važnom radijskom intervjuu u utorak natjerala je slušateljku, ženu s invaliditetom da zaplače kazavši joj da bi trebala da pokuša da nađe posao.

Istovremeno, francuska ljevica odlučila je, nakon što nije uspjela ući u drugi krug predsjedničkih izbora, da se ujedini u novu koaliciju “Nupes” (Nova narodna ekološka i socijalna unija), koja okuplja Melanšonovu krajnje lijevu stranku Nepokorena Francuska, socijaliste, Zelene i komuniste.

Ispitivanja javnog mnijenja pokazuju da se sve više približava Makronovoj koaliciji, premda bi izborni sistem u dva kruga i veliki broj birača koji neće glasati, prema očekivanjima puno više od 50 posto, mogli ići na ruku predsjedniku.

Ankete pokazuju da će koalicije “Zajedno” i “Nupes” biti izjednačene s oko 28 posto glasova u prvom krugu, premda se taj rezultat jako razlikuje od konačne raspodjele poslaničkih mjesta.

Zadnje ispitivanje Ipsosa pokazuje da će Macronova koalicija dobiti od 275 do 315 mjesta, što znači da joj apsolutna većina nikako nije zagarantovana, za koju je potrebno 289 poslanika.

Makronova stranka i njeni saveznici trenutno imaju apsolutnu većinu od 345 mjesta.

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *