Abazović i Rama obišli Irpin i Borodjanku Abazović i Rama | Izvor: Marko Vešović/RTCG

Abazović iz Kijeva: Tu smo da pružimo podršku

Crna Gora

Svi jako cijene napore Crne Gore i drugih zemlja regiona da se solidarišu sa ukrajinskim narodom. Mi navijamo za to da se u dijalogu pronađe rješenje, ali najvažnije je da se prekine sa ratnim aktivnostima, agresijom i ubijanjem civila, kazao je premijer Crne Gore Dritan Abazović za RTCG, nakon obilaska ukrajinskih gradova Borodjanka i Irpin, koji su bili pogođen ratnim razaranjima.

Abazović je rekao da su imali priliku da obiđu ratom razorene gradove i posvjedoče velikoj humanitarnoj katastrofi.

„Tragično je to što smo vidjeli i čuli, razorena je infarstruktura, a zaključak je jednostavan – treba da smo ponosni na građane Crne Gore što su izabrali mir. Mir nema cijenu, mir je sve što nam treba. Bez obzira na sve dileme i nedoumice koje imamo u društvu, najvažnije je da živimo u miru, to je najvažnija pretpostavka bilo čega”, kazao je premijer za RTCG.

Uoči sastanka sa ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim, Abazović je kazao da su „tu da pruže podršku”.

„Dio onoga kako Crna Gora može da pomogne mi je prenio predsjednik Zelenski u telefonskom razgovoru, i ovo je dio pomoći. Oni su jako srećni što mogu da ugoste premijere, postoje konkretni upiti od Zelenskog, a sve njih Crna Gora može da isporuči, i to je da iskažemo političku podršku.”

Premijer Crne Gore najavio je za danas zajedničku izjavu, sa premijerima Albanije i Sjeverne Makedonije, prema instuitucijama Evropske unije za pomoć Ukrajini.

„Mislim da je to blizu da se usaglasi i neće biti problem ako Zelenski to bude zatražio od nas.”

Nakon svečanog dočeka u Kijevu, Abazović je, zajedno sa albanskim premijerom Edijem Ramom, obišao Borodjanku i Irpin.

Tokom boravka u Borodjanku i Irpinu, premijeru su lokalni zvaničnici saopštili koliko su ti gradovi ošetćeni u ratnim dešavanjima. Delegacija je informisana i da se u Irpin vratio veliki broj građana.

Saopšteno je i da se očekuje pomoć međunarodnih fondova i međunarodne zajednice pro rekonstrukciji. 

„Odmah nakon dolaska posjetili smo Borodjanku, grad koji je razoren na početku invazije. Svjedočimo paklu ratnog razaranja. Zajedno sa Edijem Ramom molimo se za mir i stojimo čvrsto uz građane Ukrajine”, napisao je Abazović na Tviteru.

Rano jutros delegacija je stigla u Kijev. 

„Stigli smo u Kijev sa Edi Ramom da pružimo iskrenu podršku Ukrajini i njenim građanima u odbrani prava na slobodu. Crna Gora će nastaviti da pomaže Ukrajini u ovom teškom trenutku i humanitarnoj katastrofi”, poručio je Abazović.

Delegacije Crne Gore i Albanije dočekali su predstavnici lokalnih samouprava: Kuleba Oleksij, šef kijevske regionalne državne administracie, Georgij Jerko, predsjednik gradske opštine Borodjanko i Makeva Anžela, sekretarka lokalne skupštine Irpina, koji su im predočili kroz šta su sve njihovi sugrađani prošli u prethodnom periodu i kakvu su štetu gradovi pretrpjeli.

Abazović je od poljsko-ukrajinske granice putovao vozom.

Premijer će setokom dana sastati se sa predsjednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim.

Planiran je i niz sastanaka sa drugim ukrajinskim zvaničnicima.

Podsjećamo, predsjednik Vlade Crne Gore je prihvatio poziv ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog da posjeti glavni grad Ukrajine, nakon razgovora telefonom koji su imali u četvrtak.

Abazović je već razgovarao s pojedinim kolegama iz regiona i ideja je načelno bila prihvatljiva za Albaniju i Sjevernu Makedoniju, koje su kao i Crna Gora članice Nato saveza.

Premijer Sjeverne Makedonije Dimitar Kovačevski ne putuje u Kijev jer ima već preuzete obaveze, ali je poručio da nedvosmisleno podržava ukrajinski narod.

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *