Abazović i Rama se susreli sa Zelenskim, Šmigaljem i Kličkom Vesna Rama, Zelenski i Abazpvić | Izvor: Vlada Crne Gore

Abazović u Ukrajini: Vi se borite za principe i mogućnost izbora načina života

Crna Gora

Posjeta Kijevu je moralna i politička obaveza, ocijenio je juče crnogorski premijer Dritan Abazović koji je s kolegama iz Albanije i Sjeverne Makedonije izrazio očekivanje da će Ukrajina dobiti status kandidata za članstvo u Evropskoj Uniji – odnosno da će se na sljedećem Samitu EU donijeti “politički hrabre odluke za sve naše zemlje na evropskom putu zarad mira, stabilnosti i prosperiteta”.

Abazović i albanski premijer Edi Rama su od juče u zvaničnoj posjeti Kijevu, na poziv ukrajinskog predsjednika Volodomira Zelenskog, s kim su održali pres konferenciju.

Rama i Abazović su, uz onlajn prisustvo premijera Sjeverne Makedonije Dimitra Kovačevskog, usvojili zajedničku izjavu kojom se podržava Ukrajina da dobije status kandidata za članstvo u EU.

S onlajn sastanka postoji fotografija, koju je Vlada zvanično objavila.

Pres konferencija održana je nakon što su zvaničnici Albanije i Crne Gore obišli Irpin i Borodjanku na periferiji Kijeva, koji su razoreni na početku ruske invazije.

U Irpinu je razoreno 1.100 domaćinstava, građani su napustili domove, a infrastruktura gotovo potpuno uništena.

„Saosjećamo s Ukrajinom zbog brojnih gubitaka života i patnje kroz koju prolaze mjesecima. Svjedočimo paklu ratnog razaranja. Molimo se za mir i stojimo čvrsto uz građane Ukrajine… Vi se borite za principe i mogućnost izbora načina života. Imate podršku Crne Gore da u skladu sa željom vaših građana postanete dio evropske familije”, poručio je Abazović na pres konferenciji.

On je kazao da je najbitnije da rat stane, kako bi se spriječila dalja smrt i devastacija, a da se nakon toga nada početku obnove Ukrajine i da će Crna Gora pomoći koliko god bude mogla.

„Ovo je poruka i velikim silama da stanemo svi na istu stranu kada je u pitanju odbrana demokratskih principa”, poručio je Abazović.

Rama je kazao da to što države Zapadnog Balkana podržavaju Ukrajinu u dobijanju statusa kandidata za članstvo u EU pokazuje da države koje žele da pristupe nijesu jedna drugoj konkurencija.

Rekao je da su sve zemlje Zapadnog Balkana koje su članice UN osudile u toj instituciji napad na Ukrajinu, ali i ukazao da u sankcijama protiv Rusije učestvuje i Kosovo, iako ga Ukrajina ne priznaje.

Zelenski je, odgovarajući na pitanja “Vijesti”, rekao da je svjestan da je Crna Gora mala zemlja, koja limitirano može da pomogne kad je u pitanju humanitarna i vojna pomoć, ali da “gdje ima volje, ima i načina”.

„Započeli smo dijalog i to je vrlo bitno. Zemlja koja je u ratu kao Ukrajina ima mnogo problema. Svakog dana je na stotine ranjenih. Apel za pomoć je upućen i Crnoj Gori, ali i svim drugim partnerima”, kazao je Zelenski.

On je dodao da je bitno što ima podršku zemalja članica NATO-a, jer je pitanje bezbjednosti prioritet i da bi Crna Gora, Albanija i Sjeverna Makedonija mogle, kao članice NATO-a, pitanje bezbjednosti Ukrajine da postave na sastancima Alijanse.

Delegacije Crne Gore i Albanije dočekali su predstavnici lokalnih samouprava – šef kijevske regionalne državne administracije Oleksij Kuleba, predsjednik gradske opštine Borodjanka Georgij Jerko i sekretarka lokalne skupštine Irpina Makeva Anžela, koji su im, kako je saopšteno iz Vlade, predočili kroz šta su sve njihovi sugrađani prošli u prethodnom periodu i kakvu su štetu pretrpjeli gradovi.

Kada je u pitanju svakodnevni život u Kijevu, saobraćaj uredno funkcioniše, građani naizgled uobičajeno idu svojim poslom, pa prvi susret s ovim gradom može zavarati da sve ide redovnim tokom.

Međutim, na putu su gomile džakova pijeska i improvizovani vojni punktovi, koji su sve češći kada se udaljavate od centra grada. Uz bunkere, rovove, na putu ka Borodjanki i Irpinju su i uništene benzinske stanice, oštećene zgrade, porušeni mostovi i beskrajni nizovi anti-tenkovskih prepreka.

Iako na trenutke izgleda kao da život funkcioniše normalno, a opet detalji potvrđuju da nije tako – djeca koja se spuštaju niz tobogan u Borodjanki ispred zgrade na kojoj je sprženo pola fasade…. Dva penzionera koji stotinjak metara odatle sjede na klupi ispred građevine, koja izgleda kao da će se srušiti svakog trena.

Abazović je na pres konferenciji upozorio da EU ne može da dopusti nove “crne rupe” u Evropi koje će se stvoriti ako se problemi nastave gomilati, a ne nastavi se naprijed.

Rama je podsjetio da je Albanija već dugo kandidat za članstvo u EU, ali EU ne ispunjava što je obećala. „To ne znači da nećemo ostati na evropskom putu, hoćemo jer to radimo zbog budućnosti i zbog naše djece”, poručio je Rama.

Susreti i sa Šmigaljom i Kličkom

Predsjednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović susreo se danas sa premijerom Ukrajine Denisom Šmigaljom u Kijevu, gdje boravi zajedno sa predsjednikom Vlade Albanije Edijem Ramom.

Kako je saopšteno iz Kabineta predsjednika Vlade, Šmigalj se zahvalio Abazoviću na podršci koju Crna Gora pruža njegovoj zemlji, ističući da je podrška naše države i usvojene sankcije prema Rusiji važne za evrotlantski put Ukrajine.

Abazović je, kako navode, u razgovoru sa premijerom Šmigaljom naglasio da Ukrajina, pored toga što vodi borbu za očuvanje teritorijalnog integriteta svoje države, čuva i evropske demokratske principe.

On je dodao da je bila veoma važna današnja poruka da članice Alijanse sa Zapadnog Balkana pošalju poruku mira i važnosti očuvanja stabilnosti na evropskom tlu.

„Želimo vam da ostanete snažni u borbi za slobodu vaših građana. Rat i ubijanje ne mogu biti rješenje u 21. vijeku“, zaključio je premijer Abazović u razgovoru sa Šmigaljom, navodi se u saopštenju.

Premijer Crne Gore Dritan Abazović i Albanije Edi Rama su se, tokom posjete Kijevu, sastali sa gradonačelnikom tog grada Vitalijem Kličkom.

Abazović je na Tviteru objavio da su imali emotivni razgovor sa bokserskom legendom.

„Gradonačelnik Kijeva: Ovo je moj najvažniji meč u karijeri koji moram pobijediti”, citirao je Abazović Klička.

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *