Međutim, status kandidata će biti samo sledeći korak na putu ka punopravnom članstvu, što može potrajati godinama. Izvor: Deutsche Welle

Lideri najuticajnih država EU podržali da Ukrajina dobije status kandidata za članstvo u EU

Globus

Lideri Francuske, Njemačke, Italije i Rumunije podržali su nastojanja Ukrajine za pridruživanje EU, rekavši da bi joj trebalo dati “odmah” status kandidata.

„Ukrajina pripada evropskoj porodici“, rekao je njemački kancelar Olaf Šolc na zajedničkom brifingu u Kijevu.

Ali dodao je da Ukrajina i dalje mora u potpunosti da ispuni kriterijume za pristupanje.

U međuvremenu, francuski predsjednik Emanuel Makron naglasio je da će 27-člana EU stajati uz Ukrajinu do njene pobede protiv Rusije.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski opisao je kontinuiranu agresiju Rusije kao rat „protiv ujedinjene Evrope“, dodajući da je „najefikasnije oružje“ jedinstvo.

I ponovo je apelovao da se hitno pošalje još teškog naoružanja kako bi Ukrajina mogla efikasnije da se brani i da oslobodi teritorije koje je Moskva zauzela od početka invazije 24. februara.

Ranije u četvrtak, četvorica lidera EU posjetili su razoreni grad Irpin u blizini Kijeva, koji je nekoliko nedjelja okupirala Rusija, prenosi BBC

Ukrajina optužuje ruske vojnike da su počinili ratne zločine ubivši stotine civila u Irpinu i obližnjim gradovima kao što je Buča – tvrdnju koju Moskva demantuje.

Posjeta Kijevu dolazi u trenutku kada ruske trupe nastavljaju napad na ključni grad Sjeverodonjeck u istočnoj Ukrajini.

Zauzimanje Sjeverodonjecka – i njegovog pobratima Lisičanska – nedjeljama je bio glavni vojni cilj za Rusiju, jer Kremlj nastoji da kontroliše cio širi region Luganska.

Predsjednik Makron i kancelar Šolc, zajedno sa italijanskim premijerom Mariom Dragijem i predsjednikom Rumunije Klausom Johanisom, posjetili su Ukrajinu prvi put od početka rata.

Putovanje je došlo dan prije nego što bi Evropska komisija trebalo da da preporuku da li Ukrajini dati status kandidata za članstvo u EU. Svih 27 lidera EU će zatim razgovarati o tom pitanju na samitu 23. i 24. juna.

Neke od članica bloka bile su mlake po pitanju pristupanja Ukrajine EU, a riječi podrške Francuske, Njemačke i Italije – tri teškaša EU – mogle bi da promene njihov stav.

Međutim, status kandidata će biti samo sledeći korak na putu ka punopravnom članstvu, što može potrajati godinama.

Prije posjete Kijevu, ukrajinski zvaničnici su u više navrata kritikovali Francusku, Njemačku i Italiju zbog sporosti u isporuci oružja i previše fokusiranja na smirivanje ruskog predsednika Vladimira Putina.

Ranije ovog mjeseca, Makron je rekao da je od vitalnog značaja da Rusija ne bude ponižena zbog svoje invazije, sugerišući da bi Putin trebalo da ima izlaz iz onoga što je nazvao „fundamentalnom greškom“.

U međuvremenu u Moskvi, Dmitrij Medvedev, bivši ruski predsjednik koji je sada zamjenik predsjedavajućeg Savjeta bezbjednosti Rusije, kritikovao je u četvrtak na Tviteru posjetu lidera EU, koristeći omalovažavajuće uvrede u vezi sa stereotipima o kuhinjama tri zemlje EU.

„Evropski ljubitelji žaba, džigerice i špageta“ voljeli su da posjećuju Kijev, napisao je on. „Sa nultom upotrebom.”

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *