U Podgorici održan sastanak Abazović - Marin Marin i Abazović | Izvor: Vlada Crne Gore

Crna Gora podržava članstvo Finske u NATO, Finska će podržati put Crne Gore u EU

Crna Gora

Crna Gora u potpunosti podržava politiku otvorenih vrata NATO-a i aplikaciju Finske za članstvo u Alijansi. Finska može u potpunosti da računa na podršku Crne Gore – rekao je danas predsjednik Vlade, Dritan Abazović.

On se danas sastao u Podgorici s premijerkom Finske, Sanom Marin.

Abazović je na zajedničkoj pres-konferenciji u vili Gorica, istakao da je ovo prva posjeta premijera Finske Crnoj Gori od obnove crnogorske nezavisnosti.

S Marin je, kako je rekao, razgovarao o bezbjednosnoj situaciji u Evropi.

„Vlada Finske legitimno je uputila zahtjev za članstvo u NATO-u. Ne vidimo u tome ništa sporno i radujemo se što će dvije države (Finska i Švedska) pojačati NATO. Radujemo se povećanju ekonomskih aktivnosti između dvije države. Možemo mnogo da naučimo od Finske…”, rekao je Abazović.

On je naveo da je tema razgovora bila i mogućnost povećanja broja letova između Helsinkija i Tivta/Podgorice.

„Finska i Crna Gora ostaju jako prijateljske države. Očekujemo njihovu podršku za učlanjenje u EU, jer je to naš prioritet. Ako ispunimo naše zadatke, očekujemo da nas podrže snažno kao što mi podržavamo njihov ulazak u NATO. Otvorili smo priču da bi ova kominikacija mogla da se nastavi na ministarskom nivou”, rekao je Abazović.

Premijerka Finske čestitala je Abazoviću na formiranju Vlade i poručila da su pripadnici “iste generacije premijera”.

„Ovdje sam da prenesem stav Finske da su naši odnosi veoma dobri i da smatramo prioritetem produbljivanje integracija. Više nego ikad potrebne su nam snažne evroatlantske veze. Spremni smo da podržimo zatvaranje poglavlja vaše zemlje, kad se ispune uslovi. Moja posjeta je prilika da izdignemo odnose na još viši nivo”, rekla je Marin.

Zahvalila je Abazoviću na podršci njihovom zahtjevu za ulazak u NATO, dodajući da Finska ozbiljno posmatra sopstvenu bezbjednost i odbranu, ali i odbranu u širem smislu.

„Članstvo Crne Gore u NATO-u je u tom smisli veoma cijenjeno. Želim da zahvalim Crnoj Gori što se pridružila sankcijama EU protiv Rusije zbog agresije na Ukrajinu. Želimo da produbimo bilateralne odnose”, poručila je Marin.

Komentarišući najavu Turske da neće podržati ulazak Finske i Švedske u NATO, Marin je odgovorila da se s Turskom vode razgovori o tome i da se nada da će se ta situacija riješiti prije NATO samita u Madridu, koji je zakazan za 29. jun, prenose Vijesti

„Postoji zabrinutost u odnosu na reakciju Turske, ali mislimo da nema nikakve pravne prepreke koja bi nas sprječavala (da postanemo članica). Zauzeli smo jasan stav u odnosu na terorizam. Pitanje trgovine oružjem je takođe riješeno. Nastavljamo da vodimo razgovore i mislimo da će se sporna pitanja s Turskom riješiti”.

Ona smatra da proces ulaska Finske u NATO može vrlo brzo da se dovrši.

„Zemlje članice su rekle da ne postoje prepreke. Sad sve zavisi od Turske, da ona učini iskorak i dozvoli nam da budemo članica”, zaključila je Marin.

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *