CPC traži istinski jednak tretman za sve vjerske zajednice Mitropolit Mihailo Dedeić

Mitropolit Mihailo: Neću potpisati ugovor u kojem se ne garantuje služba u crnogorskim svetinjama

Crna Gora

Ukoliko se bilo kako riješi pitanje imovine Crnogorske pravoslavne crkve da njoj ne pripadaju prava da u crnogorskim bogomoljama služi, mi ni u kom slučaju nećemo potpisati Temeljni ugovor – rekao je u izjavi mitropolit Mihailo.

Kako kaže, niko ne može mitropolita prisiliti, a nijednog Crnogorca da potpiše takav ugovor, “jer bi to značilo da smo potpisali ugovor u korist tuđe crkve.”

Mitropolit Mihailo navodi da je prosto nemoguće da postoji država u čijoj je zvanična crkva druge države i dodaje da ne prihvata da CPC ne može služiti u svojim svetinjama koje su nam preci ostavili.

“Ne postoje primjeri u svijetu da baština jedne države pripada drugoj”, jasan je on.

Kulturna dobra (manastiri, crkve) su vlasništvo države Crne Gore koje drži pod svojom kontrolom, kao što je to uređeno i u svakoj drugoj državi, kaže mitropolit.

Zaključuje da CPC ne osporava vlasništvo objekata koje je SPC napravila, i da se ne miješa u odnose države sa SPC, već samo želi da se ugovorom omogući jednak tretman za CPC, odnosno služenje u vjerskim objektima koji su u vlasništvu države Crne Gore.

Prethodno je premijer Abazović odgovorio na zahtjev mitropolita Mihaila vezano sa potpisivanje temeljnog ugovora sa CPC.

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *