CPC traži istinski jednak tretman za sve vjerske zajednice Mitropolit Mihailo Dedeić

Mitropolit Mihailo: Neću potpisati ugovor u kojem se ne garantuje služba u crnogorskim svetinjama

Crna Gora

Ukoliko se bilo kako riješi pitanje imovine Crnogorske pravoslavne crkve da njoj ne pripadaju prava da u crnogorskim bogomoljama služi, mi ni u kom slučaju nećemo potpisati Temeljni ugovor – rekao je u izjavi mitropolit Mihailo.

Kako kaže, niko ne može mitropolita prisiliti, a nijednog Crnogorca da potpiše takav ugovor, “jer bi to značilo da smo potpisali ugovor u korist tuđe crkve.”

Mitropolit Mihailo navodi da je prosto nemoguće da postoji država u čijoj je zvanična crkva druge države i dodaje da ne prihvata da CPC ne može služiti u svojim svetinjama koje su nam preci ostavili.

“Ne postoje primjeri u svijetu da baština jedne države pripada drugoj”, jasan je on.

Kulturna dobra (manastiri, crkve) su vlasništvo države Crne Gore koje drži pod svojom kontrolom, kao što je to uređeno i u svakoj drugoj državi, kaže mitropolit.

Zaključuje da CPC ne osporava vlasništvo objekata koje je SPC napravila, i da se ne miješa u odnose države sa SPC, već samo želi da se ugovorom omogući jednak tretman za CPC, odnosno služenje u vjerskim objektima koji su u vlasništvu države Crne Gore.

Prethodno je premijer Abazović odgovorio na zahtjev mitropolita Mihaila vezano sa potpisivanje temeljnog ugovora sa CPC.

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.