Nastavljeni protesti u Skoplju protiv francuskog predloga Aleksandar Vučić sa generalima Vojske i Vazduhoplovstva u aviobazi u Batajnici, april 2015 | Izvor: Shutterstock

Vučić: Skoplje da ne odbaci predlog EU prije nego što razmisli o svojim interesima

Region

Predśednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je povodom francuskog predloga za rješavanje spora Śeverne Makedonije sa Bugarskom, da Skoplje ne treba da odbaci evropski predlog prije nego što dobro razmisli o nacionalnim interesima.

Vučić je rekao da Ś. Makedonija treba da vodi svoju zemlju naprijed, a to znači ostanak na evropskom putu i otvaranje mogućnosti za privlačenje novih investicija, prenosi agencija MIA.

„Šta je za vas alternativa? Pitaće Bugare za nešto, pitaće druge za nešto drugo. Uvijek će se naći nešto. Ali gurajte svoju zemlju naprijed. Na kraju krajeva, da li će neko otvoriti klaster više ili klaster manje nije suštinsko pitanje, nije ni najvažnije. Ali dobro je biti na evropskom putu, dobro je otvoriti mogućnosti za privlačenje investicija. To je važno, to je dobro“, rekao je Vučić.

On je ocijenio da Skoplje ne treba da odbaci evropski predlog prije nego što dobro razmisli o nacionalnim interesima.

U Śevernoj Makedoniji sinoć je održan peti po redu protest opozicije protiv francuskog predloga za rješavanje spora sa Bugarskom, koja smatra da je prije početka pregovora EU sa Skopljem potrebno riješiti pitanja koja se odnose na makedonski nacionalni identitet, odnosno pitanje jezika i identiteta nacionalnih heroja, među kojima je Goce Delčev. Sofija nastoji da zaustavi zahtjeve da se Makedoncima u Bugarskoj prizna status nacionalne manjine, iako u Śevernoj Makedoniji, prema rezultatima popisa objavljenim u srijedu, živi oko 3.500 Bugara.

Francuski predlog rezultat je diplomatske inicijative, koju je krajem prošle godine pokrenuo predśednik Emanuel Makron.

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *