Opozicija napuštila zasijedanje uoči glasanja Izvor: AP/Boris Grdanoski

Śeverna Makedonija usvojila francuski prijedlog i otvorila put za pregovore s EU

Region

Skupština Śeverne Makedonije usvojila je u subotu francuski prijedlog koji bi omogućio ukidanje bugarske blokade i početak pregovora sa Evropskom unijom (EU).

Odmah nakon glasanja predśednik Vijeća EU Šarl Mišel najavio je već za narednu sedmicu međuvladinu konferenciju sa Sjevernom Makedonijom.

Predśednica Evropske komisije Ursula von der Lajen napisala je odmah na Twitteru:

“Čestitke Śevernoj Makedoniji na glasanju koje sada popločava put za brzo otvaranje pregovora. To je bila istorijska prilika. I vi ste je iskoristili. Veliki korak na vašem putu prema evropskoj budućnosti. Vašoj budućnosti”, napisala je Von der Layen.

Šef evropske diplomatije Jozep Borelj poručio je kako je Skupština Śeverne Makedonije glasala za otvaranje pregovora o pridruživanju, za evropsku budućnost.

“Ključni korak na evropskom putu za Albaniju i Śevernu Makedoniju, u vremenima kada trebamo stajati zajedno u suočavanju sa zajedničkim izazovima”, napisao je Borrell na Twitteru.

Nakon dva i po dana rasprave prijedlog je u Skupštini usvojen sa 68 glasova “za”, bez primjedbi i bez uzdržanih, uz aplauz vladajuće većine.

Poslanici opozicione VMRO-DPMNE koji su bili protiv francuskog prijedloga napustili su Skupštinu prije glasanja i nakon rasprave koja je u napetoj atmosferi trajala skoro tri dana.

Opozicija je dizala buku tokom govora poslanika vladajuće većine, a bilo je i verbalnih sukoba i međusobnih optužbi poslanika iz vlasti i opozicije.

Opozicioni VMRO-DPMNE i Ljevica tražili su odbacivanje ovog prijedloga, koji, prema njihovim riječima, dovodi do direktne asimilacije makedonskog naroda, bugarske ucjene i višegodišnje opstrukcije procesa evropskih integracija.

Za razliku od njih, vladajuća koalicija uvjeravala je da pregovarački okvir nudi nepovredivost makedonskog identiteta i jezika i početak pregovora o članstvu u EU.

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *