Okrugli sto o godišnjici rušenja Njegoševe kapele Izvor: Svetigora press

Joanikije: Obnovićemo kapelu kad se očistimo od ustašluka

Crna Gora

„Mi smo dužni da obnovimo Njegošev amanet, da podignemo crkvu na Lovćenu i da vratimo njegove svete i namučene kosti u kapelu na Lovćenu. To će biti kada dođe do sveopšteg pokajanja i preumljenja”, saopštio je mitropolit Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori Joanikije u hramu u Podgorici đe je organizovan okrugli sto na temu “Pedeset godina od razaranja Njegoševe kapele na Lovćenu”.

Joanikije je tom prilikom rekao da se navrašava pedeset godina „od rušenja lovćenske kapele i razaranja groba Njegoševog”. On je istakao da se tog datuma naročito treba sjećati ove godine jer je veliki grijeh gaženje Njegoševog amaneta.

„Mi taj grijeh treba da speremo sa svojih savjesti, a to ćemo učiniti kada dođe do dubljeg samosaznanja i pokajanja i kada napravimo otklon od zle komunističke misli i od kulta ličnosti Josipa Broza i kad se očistimo od ustašluka, koji je zahvatio donekle Crnu Goru”, naglasio je on.

Postavio je pitanje šta se dogodilo sa Crnogorcima, da se, kako kaže, usude da pogaze Njegošev amanet i da oskrnave Lovćen. O tome je dao sopstveni sud:

„Nažalost, prihvatili su misao ustaškog ideologa i jednog od najbližih saradnika Ante Pavelića, nažalost rodom iz Crne Gore, Savića Markovića Štedimlije. On je osmislio svu argumentaciju, i sabrao mnoštvo laži koje su prihvatili i naši komunisti. Ne bi to oni tako lako prihvatili, nego je tu bila i naredba Josipa Broza Tita. I tako su Crnogorci izgubili pamet, opčinjeni zlom argumentacijom Savića Markovića Štedimlije i pod naredbom Josipa Broza Tita odrekli se mišljenja i svoje slobode, a time i svoje vjere”, naveo je Joanikije.

On je takođe istakao da je do sada podignuto više od 20 lovćenskih kapela, ponajviše u Crnoj Gori. Njegov prethodnik Amfilohije je, kako je kazao, ušao u tu borbu uz svenarodni poklič “dogodine na Lovćenu”.

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *