Mađarski premijer Viktor Orban godinama unazad važi za lidera EU koji ulazi u sukob za zvaničnim Briselom Izvor: Profimedia

Brisel na korak do odluke da Budimpešti uskrati milijarde eura

Globus
Izvor: Euronews Serbia

Ukoliko ne sprovede potrebne reforme, Mađarska bi mogla da ostane bez 7,5 milijardi eura iz fondova Evropske unije. To je predlog koji je u nedjelju iznijela Evropska komisija zbog zabrinutosti u vezi sa demokratskim nazadovanjem ove članice i mogućom korupcijom pri upravljanju novcem u okviru Unije. Lopta je, međutim, sada u dvorištu Budimpešte, ali i Evropskog savjeta koji će konačnu odluku morati da donese kvalifikovanom većinom.

Evropska komisija, naime, optužuje mađarsku vladu i premijera Viktora Orbana za urušavanje demokratskih instutucija, preuzimanje kontrole nad medijima i kršenje prava manjina. I dok je evropski komesar za finansije Johanes Han pohvalio 17 mjera reformi na koje se obavezala mađarska vlada saopštio je da, uprkos mjerama, EK proporučuje suspenziju sredstava.

„Komisija će sada nadgledati situaciju, kao i ono što Mađarska preduzima sve do 19. novembra. Tada ćemo ponovo sagledati situaciju, u nadi da evropski budžet više neće biti pod rizikom. Danas smo pokazali moć ovog zaštitnog mehanizma, koji ima za cilj da popravi probleme. Daćemo preporuku Savjetu da usvoji ovu kaznenu mjeru, ukoliko se situacija ne popravi”, rekao je Han.

Ovakvu odluku EU donosi u okviru novog mehanizma, prema kome je uslov za korišćenje sredstava iz evropskih fondova poštovanje vladavine prava. Ipak, na potezu je sada Evropski savjet u kom će se odluka donijeti samo uz saglasnost 55 odsto zemalja, odnosno 15 od 27 članica EU, uz uslov da to predstavlja 65 odsto stanovništva EU. Brojni analitičari, međutim, u ovom trenutku skeptični su da će do toga doći, te da postoji dovoljan prostor da Brisel i Budimpešta postignu kompromis. Uz to, jedna zemlja – Poljska – već je jasno stavila do znanja da predlog neće podržati.

Što tačno predlaže Komisija

Prema predlogu koji je iznio Johanes Han, Evropska komisija traži suspenziju 65 odsto sredstava dodijeljenih Budimpešti u okviru tri programa EU i kohenzione politike bloka. Izvršna vlast EU je takođe postavila i teren za kompromis koji bi omogućio Budimpešti da zadrži novac.

„Današnja odluka je jasna demonstracija riješenosti Evropske komisije da zaštiti budžet EU i da iskoristi sva sredstva koja su nam na raspolaganju kako bismo osigurali ovaj važan cilj”, rekao je komesar Johanes Han novinarima poslije sastanka komesara u nedjelju ujutru.

Preporuka koja je potom upućena Savjetu je sljedeći korak u procesu mehanizma vladavine prava koji je pokrenut protiv Mađarske u aprilu. Mehanizam, koji je Evropski sud pravde odobrio omogućava Briselu da uvede finansijske sankcije državama članicama “da bi zaštitile budžet” ako se smatra da su prekršile osnovne vrijednosti EU. Odluku o izricanju novčane kazne članovi Komisije donijeli su jednoglasno, rekao je Han.

Mađarska je nakon ove odluke obećala da će ispuniti sve obaveze u skladu sa preporukama Evropske komisije, kako se ne bi suspendovalo 7,5 milijardi eura iz Brisela namijenjenih Budimpešti. Ministar za razvoj Tibor Navračič rekao je da se nada da će mjere Mađarske biti dovoljne da ubijede EU komisiju za dobijanje sredstava, prenio je Rojters.

Mađarska vlada podnijeće danas parlamentu prvi od nekoliko predloga zakona o borbi protiv korupcije, izjavio je njen portparol Zoltan Kovač. Kovač je na Tviteru objavio da će vlada podnijeti predloge zakona parlamentu danas i u petak, „uključujući predloge za uspostavljanje organa koji će nadgledati procedure javnih nabavki u EU”, prenio je Rojters.

Poljska vlada, međutim, koja je i sama bila pod žestokim kritikama zbog vladavine prava, odmah je nagovijestila da će se oduprijeti svakom potezu da se suspenduju sredstva.

„Poljska će se snažno suprotstaviti svima akcijama evropskih institucija koje namjeravaju da nezakonito uskrate sredstva bilo kojoj državi članici, u ovom slučaju posebno Mađarskoj”, rekao je poljski premijer Mateuš Moravjecki, prenijela je državna agencija PAP.

I njemački poslanik Danijel Frond kritikovao je ovu odluku jer, kako je rekao, „ne ide u pravom smjeru”, dodajući da Komisija „nudi Orbanu lak izlaz: lažne reforme”. On je takođe istakao i da će u međuvremenu 27 milijardi eura iz fondova EU nastaviti da ide u Mađarsku.

Milan Nic iz Njemačkog saveta za spoljne poslove (DGAP) tvrdi da je ovo ipak „za EK nova teritorija: prvi put u istoriji je predložila suspendovanje isplate EU fondova jednoj državi članici”.

„Preporučeni iznos je značajan, to će staviti mađarsku vladu pod pritisak da primijeni dodatne mjere protiv sistemske korupcije i poveća transparentnost u isplati kohezionih fondova EU”, rekao je on za Euronews.

Pjotr Buras iz Varšavske kancelarije Evropskog savjeta za spoljne poslove (ECFR) na sičan način izrazio je sumnju da je odluka koju je opisao kao „demonstraciju riješenosti Komisije da ostane čvrsta u pogledu kršenja zakona vladavine prava” rezultirati manjim sredstvima za Budimpeštu.

„Za konačnu odluku potrebna je kvalifikovana većina u Savjetu i stoga je čisto politička. Mnoge zemlje će biti oprezne da preduzmu tako drastičan korak. Ukoliko Mađarska preduzme neke reformske korake, što je zapravo već uradila, očekivao bih dogovor koji bi učinio mogućim da Savjet odbije predlog Komisije”, rekao je on i dodao da su trenutni pregovori između Brisela i Budimpešte oko “plana obnove” mnogo važniji.

“Problematičan đak” Evrope

Mađarski premijer Viktor Orban godinama unazad važi za lidera EU koji ulazi u sukob za zvaničnim Briselom. Često nije saglasan sa odlukama bloka, a sa druge strane kritikovan je zbog svog ponašanja. U ovom slučaju, nesuglasice na relaciji EU-Orban, Mađarsku bi mogle dosta da koštaju.

Objava Johanesa Hana stigla je samo tri dana nakon što su poslanici Evropskog parlamenta ogromnom većinom glasova osudili mađarske vlasti pod vođstvom premijera Viktora Orbana za podrivanje demokratije, pojačavajući pritisak na blok da smanji finansiranje te bivše komunističke zemlje.

Nedostatak odlučne akcije EU doprinio je nastanku “hibridnog režima izborne autokratije” odnosno ustavnog sistema u kome se održavaju izbori ali nema poštovanja demokratskih normi i standarda, naveli su europoslanici u izvještaju o stanju demokratije u Mađarskoj.

U dokumentu se navodi da se u Mađarskoj stanje vrijednosti, uključujući demokratije i osnovnih prava, od 2018. dodatno pogoršalo kroz „namjerne i sistematske napore mađarske vlade” i neaktivnošću EU.

Na pitanje o odluci Evropskog parlamenta, odnosno o izvještaju o osudi Mađarske, Orban je prilikom nedavne posjete Beogradu rekao da misli da je to “vic”.

„Radi se o tome da je ljevica zauzela EP, i naš nekadašnji saveznik Narodna stranka se sve više kreće ka ljevici, a desnica je uspjela da zadrži u rukama samo manjinsku poziciju, i upravo odnosi u glasanju to pokazuju. Tu se ne radi o formiranju objektivnog mišljenja, već partijskom napadu i to nije prvi takav napad protiv Mađarske. A taj usvojeni dokument može se nazvati pamfletom. Vi Srbi znate šta znači negativno mišljenje o nekoj zemlji, pa i nama se dešava to isto. Uskoro će tributi za Mađare nestati, pa će izmišljati nove koje ne znamo ni šta znače. Još malo, pa će to raditi samo da sebe zabavljaju, jer nas više ne zanima”, rekao je on.

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *