Lekić naveo da je postignuti dogovor „demant da stara većina nije spremna i sposobna da konstituiše vlast"

‘Stara većina’ postigla usmeni dogovor, Lekić mandatar

Crna Gora

Lider Nove srpske demokratije Andrija Mandić nakon sastanka većine od avgusta 2020. kazao je da je postignut dogovor da Miodrag Lekić bude predložen za mandatara.

Kako prenosi Portal RTCG, Mandić je nakon sastanka saopštio da su stranke stare parlamentarne većine dogovorile da formiraju novu vladu.

„41 poslanik ima samo jednog kandidata za mandatara to je Miodrag Lekić. Svi smo mu danas dali podršku i svi smo se dogovorili da obavijestimo i predsjednika Crne Gore, za šta koristimo i ovu priliku da da mandat Lekiću. Ako ima nekih nesporazuma i ako neko procjenjuje da je danas zadnji dan mi očekujemo do ponoći da budemo obaviješteni da je novi mandatar Lekić”, kazao je Mandić, novinarima u Skupštini.

Lider NOVE je saopštio da će Lekić uložiti ne male napore da se dođe do koalicionog sporazuma, koji će precizirati sve ono što želi parlamentarna većina.

„I da se dogovorimo o svemu onome što znači preuzimanje odgovornosti”, kazao je Mandić i dodao kako je sada najvažnije da do ponoći dobiju novog mandatara. 

On je kazao da će buduća vlada biti sastavljena po paritetnom principu.

„Polovinu će imati kolege iz GP URA, CIVIS, SNP-a i eventualno predstavnici manjina. Drugu polovinu će imati političke partije koje imaju 32 poslanika u Skupštini. Znači na jednoj strani će biti zastupljeni oni koji imaju devet mandata, a u drugoj polovini će biti oni koji imaju 32 mandata. Zlatni glas, u ovoj podjeli će imati premijer Miodrag Lekić”, kazao je Mandić. 

Nakon što se većina od avgusta 2020. dogovorila da predloži za mandatara lidera Demosa Miodraga Lekića, on je novinarima u Skupštini kazao kako će, ako bude premijer, zalagati se da vlada funkcioniše na principima konsenzusa, dogovora i povjerenja.

„Naša koalicija je dosta heterogena, rauličitog političkog i ideološkog sastava, ali ona je dobila povjerenje građana i mislim da upravo tim načinom možemo da postignemo, ne samo da traje nego da bude funkcionalna”, istakao je Lekić.  

Lekić je kazao da se sada otvara perspektiva da se konstituiše vlada na bazi pobjede iz 2020. 

Lekić je naveo da je postignuti dogovor „demant da stara većina nije spremna i sposobna da konstituiše vlast”.

Istakao je da se nikad nije samopredlagao i da je bio spreman da glasa i za druge kandidata.

„Tako je došlo do situacije da sam se pojavio kao konsenzus, ja to nisam mogao da odbijem, ja sam svjestan da ovo predstavlja veliku čast, ali i veliki teret, ali i veliku žrtvu”, rekao je Lekić.

Upitan da li ima sumnju da će mu predsjednik države Milo Đukanović dati mandat kaže da se radi o elementarnim pojmovima demokratije te da ne očekuje da predsjednik osporava bazične principe demokratije.

Jedan od lidera DF-a Milan Knežević, kazao je da je taj politički savez odricanjima i idejama dao najveći doprinos da se dođe do dogovora.

„Danas šaljemo poruku Đukanoviću da očekujemo da Lekić u toku dana dobije mandat za sastav vlade, spremni smo i da ga pismeno objavijestimo, a ako je potrebno i usmeno. Mi ćemo nakon ove konferencije obavijestiti Đukanovića da je postignut dogovor“, rekao je Knežević.

On je ocijenio da je zadovoljena izborna volja, bez obzira što je, po demokratskim pravilima, DF podnio najveću žrtvu.

Lider Radničke partije Maksim Vučinić, ponovio je da su svi stali iza jednog kandidata i da ima podršku 41 poslanika.

„Radnička će u daljem djelovanju svoje političke ciljeve ostvarivati kao konstituent DF”, dodao je Vučinić.

Podsjetimo danas ističe rok do koga bi predsjednik države Milo Đukanović trebalo da predloži mandatara za sastav vlade.

U Crnoj Gori se konačno došlo do izborne volje građana iz 2020. godine, kazao je predsjednik Socijalističke narodne partije (SNP) Vladimir Joković.

Joković je to kazao novinarima u Skupštini, nakon sastanka predstavnika stare parlamentarne većine.

On je rekao da su postigli dogovor da mandatar bude lider Demosa Miodrag Lekić.

„Došlo se konačno do izborne volje građana iz 2020. godine. Pobjednička vlada pobjedničke koalicije od avgusta 2020.”, naveo je Joković.

Kako je kazao, stoje na raspolaganju Lekiću za sve što je potrebno u budućnosti.

„Pola URA-i i SNP-u, pola ostalim koalicijama. Sumnjam da će biti nekog prevladavanja, da bude zlatni glas Lekića”, ocijenio je Joković.

Joković je kazao da je Predsjedništvo SNP-a na elektronskoj sjednici sa 100 odsto glasova podržalo tu odluku. On je kazao da je SNP spreman da stavi potpise.

„SNP je ovog trenutka spreman da učini. Sve što se pričalo je potpuno neistina”, istakao je Joković.

Poslanik i potpredsjednik Demokratske Crne Gore Dragan Krapović kazao je da parlamentarna većina od 30. avgusta 2020. godine još nema 41 potpis, ali ima jasnu verbalnu podršku lideru Demosa Miodragu Lekiću da bude predložen za mandatara za sastav nove vlade.

„Predsjednik države Đukanović je saopštio juče da će dati mandat onome ko učini podršku 41. poslanika. S tim u vezi mi smo izašli sa ovakvim verbalnim stavom, osim kolega iz URA-e i SNP-a svi smo bili spremni da stavimo potpise, na kandidaturu Lekića da bude mandatar za sastav nove vlade”, kazao je Krapović.

Istakao je da još uvijek nemaju 41 potpis, ali imaju jasnu manifestaciju i verbalnu podršku Lekiću.

„Oni koji imaju te stavove preuzimaju odgovornost za eventualni ulazak u cajtnot i za odluku Đukanovića u slučaju da se ogluši da postoji 41 poslanik koji podržava Lekića”, istakao je on.

Ističe da ukoliko Đukanović odluči nešto drugo, „kolege koje su zauzele ovaj stav moraju preuzeti odgovornost za takav ishod događaja”.

„Kolega Srđa Pavićević iz Civis-a i kolege iz SNP-a su rekle da nemaju problem da potpišu. Ali sve je ostalo na verbalnom nivou”, kazao je Krapović.

Predsjedništvo Građanskog pokreta URA izjasnilo se danas da je ovoj partiji prihvatljivo da Miodrag Lekić bude mandatar za sastav nove Vlade, da se Vlada podijeli po principu “pola-pola” i “zlatni glas” mandatara, a da sektor bezbjednosti pokrivaju kadrovi koalicije “Crno na bijelo”.

„Imajući u vidu da kolege iz Demokratskog fronta i Demokrata nijesu dostavile pisanu ponudu, a svjesni negativnih iskustava koji su pratili formiranje 42. Vlade, Predsjedništvo URA-e nije dalo saglasnost da poslanici ove partije potpisuju bilo kakav dokument ili sporazum koji ne podrazumijeva kompletan dogovor cijeneći ranije iskazan princip svih partija – da ništa nije dogovoreno dok sve nije dogovoreno”, naglašavaju u saopštenju.

Kako dodaju, imajući u vidu nepreciznosti u Ustavu Crne Gore i mogućnost da se norme Ustava tumače na različite načine Predsjedništvo URA konstatuje da nijedan kandidat osim Miodraga Lekića nema podršku 41 poslanika i da je jasno kome predsjednik države mora dati mandat.

Generalni sekretar URA-e, Mileta Radovanić, kazao je da su demantovali narativ da URA nije za dogovor.

„Prije svega se govorilo da je problem Abazović i funkcija premijera, ovime smo pokazali da to nije tačno”, rekao je Radovanić.

On je kazao da 41 poslanik daje podršku Lekiću i da bi Đukanović trebalo da mu da mandat.

Sastanak je počeo oko 11 sati, nakon skoro sat i po vremena pregovora data je pauza, kako bi predstavnici Građanskog pokreta URA razmotrili ponudu za dogovor stare većine.

Predstavnici parlamentarne većine do sad su se sastajali više puta kako bi postigli dogovor o izboru mandatara i rukovodstva Skupštine.

Sastanku su prisustvovali predstavnici Demokratskog fronta (DF) Andrija Mandić i Milan Knežević, Građanskog pokreta URA Mileta Radovanić i Zoran Mikić, dok su na sastanku u ime Demokrata Zdenka Popović, Dragan Krapović i Danilo Šaranović.

Na sastanak u Skupštinu Crne Gore bili su i lideri Socijalističke narodne partije (SNP) Vladimir Joković, Ujedinjene i Prave Crne Gore Goran Danilović i Marko Milačić, Civisa Srđan Pavićević, Demosa Miodrag Lekić, kao i predsjednik Radničke partije Maksim Vučinić.

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *