Tokom protekle sedmice, za četiri dana, u udesima stradalo šest osoba Izvor: Getty Images

Crne brojke na crnogorskim putevima

Crna Gora
Izvor: Portal DAN

Teška saobraćajna nesreća koja se dogodila 7. oktobra potresla je ne samo Crnu Goru nego i region. Toga dana vozilo u kojem se nalazila majka i troje maloljetne djece, sletjelo je s puta u kanjon Tare. Majka i jedno dijete su od posljedica udesa preminuli, a danas je treći dan potrage u kojoj su uključeni ronioci, mještani i skiperi. Svi su usmjerili snagu i napor u cilju pronalaska dječaka za kojim se još traga.

Nažalost, ovo je samo jedna u nizu teških nesreća na crnogorskim putevima. Tokom protekle sedmice, za četiri dana, u udesima je stradalo šest osoba.

Kod Bijelog Polja 8. novembra poginuo je R.F. (81). On je upravljao autom marke “polo” i iz za sada nepoznatih razloga izgubio kontrolu nad volanom. Udes se dogodio oko 10.30 sati na ulazu u Bijelo Polje, u naselju Malo Polje.

Kod TE Pljevlja 6. novembra u teškoj saobraćajnoj nesreći poginula su dvojica mladića, a dvojica teško povrijeđena. Udes se dogodio oko 23 sata na magistralnom putu Pljevlja-Đurđevića Tara. Dvojica mladića koja su stradala nalazila su se u putničkom vozilu marke “pasat” pljevaljskih registarskih tablica. U saobraćajnom udesu je učestvovalo teretno motorno vozilo Rudnika uglja Pljevlja i putničko motorno vozilo. Usljed jakog kontakta putničkog motornog vozila sa teretnim vozilom, od siline udara na srednjoj osovini teretnog vozila su otpali točkovi.

Saobraćajni udes se desio na mjestu gdje vozila Rudnika uglja natovarena ugljem sa sporednog puta prelaze preko magistralnog puta na dio puta koji pripada termoelektrani. Na licu mjesta su više sati bili pripadnici Službe zaštite i spašavanja opštine Pljevlja i Centra bezbjednosti Pljevlja.

Zbog ove nesreće u Opštini Pljevlja proglašen je Dan žalosti.

U Podgorici, 5. oktobra, u Bulevaru Mihaila Lalića, u dva sata dogodila se saobraćajna nesreća, u kojoj je smrtno stradao dvadesetdvogodišnji P.B.

Uprava policije Crne Gore uz mnogo napora apeluje u posljednje vrijeme na vozače, pogotovo one mlađe dobi, da čuvaju svoj život i život drugih.

APEL UPRAVE POLICIJE

Apel svim vozačima, posebno mladima, da čuvaju svoje i živote drugih u saobraćaju

I pored želje, profesionalih napora i aktivnosti, koje Uprava policije kontinuirano ulaže u cilju unapređenja stanja u oblasti bezbjednosti saobraćaje i smanjenja broja saobraćajnih nezgoda sa najtežim posljedicama, jedan broj vozača i dalje ne poštuje saobraćajne propise, čineći najteže prekršaje. Među nijima je i značajan broj lica iz kategorije mladih vozača (do 24 godine).

Posebno zabrinjava činjenica da je samo u proteklih sedam dana čak 75 vozača isključeno iz saobraćaja, lišeno slobode i privedeno nadležnim sudovima na dalji postupak i odlučivanje, zbog počinjenih najtežih saobraćajnih prekršaja.

Nepažnja, neprilagođena ili velika brzina, upravljanje vozilom pod dejstvom alkohola, su i dalje glavni uzroci saobraćajnih nezgoda sa najtežim posljedicama na našim putevima. Nažalost, od početka 2022. godine, u saobraćajnim nezgodama je stradalo 57 osoba, od kojih je 15 bilo mlađe od 24 godina života, dok je samo u posljednjih 48 časova, stradalo njih troje.

Zbog toga koristimo priliku da još jednom apelujemo na sve vozače, pogotovo mlade, ali i na njihove roditelje, da o ovoj kategoriji vozača, posebno povedu računa, skrenu pažnju na važnost poštovanja saobraćajnih propisa i sigurno upravljanje vozilom.

Uprava policije će nastaviti, u okviru realnih i objektivnih mogućnosti, da kroz pojačano prisustvo svojih službenika, preventivnim ali i represivnim aktivnostima, doprinosi smanjenju broja saobraćajnih nezgoda sa najtežim posljedicama. Neke stvari ni te radnje ne mogu prevenirati pa stoga i javno pozivamo sve vozače, posebno mlade, da odgovornim i strpljivim ponašanjem u saobraćaju, doprinesu svojoj i bezbjednosti svojih saputnika, kao i ostalih učesnika u saobraćaju.

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *