Odlučila Centralna izborna komisija BiH Članovi CIK-a na sjednici | Izvor: Fena

Novo brojanje listića za predsjednika Republike Srpske

Region

Glasački listići za predsjednika Republike Srpske biće ponovo prebrojani, odlučila je Centralna izborna komisija BiH.

Razlog za ovakvu odluku su brojne nepravilnosti koje su utvrđene na biralištima u Republici Srpskoj.

Prema prvom brojanju, za predsjednika RS je izabran lider SNSD-a Milorad Dodik. No, i kandidatkinja opozicije Jelena Trivić je proglasila pobjedu i od nedjelje naveče opozicija organizuje proteste u Banjaluci tvrdeći da su pokradeni.

Dan nakon izbora, opozicione stranke u Republici Srpskoj, PDP i SDA, dostavile su Centralnoj izbornoj komisiji (CIK) zahtjev za brojanje glasačkih listića za predsjednika Republike Srpske (RS) na svim izbornim mjestima u tom bosanskohercegovačkom entitetu.

Prema trenutnim rezultatima, Milorad Dodik je osvojio 291 hiljadu glasova, dok je Jelena Trivić osvojila 261 hiljadu glasova.

„Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine svojom odlukom o ponovnom prebrojavanju glasačkih listića za predsjednika Republike Srpske ne poštuje zakon“, rekao je za RTRS Milorad Dodik, kandidat za predsjednika RS. On je najavio podnošenje tužbe protiv CIK-a.

Dodik je jutros organizovao konferenciju za štampu u Medija centru u Beogradu gdje se pravdao za svoju pobjedu u izboru za predsjednika RS tvrdeći da je razlika između njega i Jelene Trivić iz PDP, prema posljednjim rezultatima CIK-a, nedostižna.

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *