Uz negodovanje mještana Izvor: Pobjeda/Iv.K.

Otkrivena spomen ploča u Morinju: Da se nikada ne ponovi

Crna Gora
Izvor: Pobjeda

„Sjećamo se zločina počinjenih da bi se osramotili duh i ime Crne Gore. Izražavamo žaljenje za sve patnje koje su preživjeli zatočeni. Da se nikada ne ponovi”, napisano je na spomen ploči u logoru Morinj koja je danas otkrivena.

Ploču su otkrile delegacije Crne Gore i Hrvatske ministri odbrane i vanjskih poslova Raško Konjević i Ranko Krivokapić sa hrvatskim kolegama Tomom Medvedom i Gordanom Grlićem-Radmanom.

Iako su mještani Morinja negodujući zbog postavljanja spomen ploče danas blokirali put ka toj lokaciji, delegacije su alternativnim putem ipak stigle na tu lokaciju.

Predsjednik Mjesne zajednice Morinj Špiro Vulović kazao je za Pobjedu da su se mještani danas okupili spontano jer je „nedopustivo da se postavi neka ploča čiji natpis još uvijek nije poznat javnosti”.

„Okupili smo se sponatno jer nije bilo vremena za organizaciju – jer je juče u popodnevnim časovima najavljeno da će se danas obaviti čin postavljanja ploče. Došli smo u situaciju da se postavlja neka ploča koju ćemo pročitati tek kad se postavi i pošto je mediji pušte u javnost”, kazao je Vulović.

On je poručio da je takva situacija nedopustiva, te da mještani Morinja to neće dozvoliti.

„To je jedini razlog zašto smo blokirali put da se ne može doći do tih “magazina” – uvijek smo ih tako zvali – to je bio centar za isljeđivanje zarobljenika sa dubrovačkog ratišta a nikako koncentracioni logor – kako nekima odgovara da se naziva”, istakao je Vulović.

On je ocijenio da su mještani Morinja godinama etiketirani, te da se o tom mjestu godinama govori kao o mjestu gdje je bio logor.

„Želimo da se ljaga skine s našeg mjesta i da se konačno kaže ono što je prava istina – svi znamo da u tom “logoru” niko nije ubijen i pretučen”, istakao je Vulović.

On je rekao da se tu nešto dešavalo, ali da je to bilo u „daleko manjoj mjeri, gotovo zanemarljivo u odnosu na druge logore koje danas niko i ne pominje”.

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *