Zbog „istraživanja o bankama i finansijskim krizama” Izvor: TT News Agency/Anders Wiklund

Proglašeni dobitnici Nobelove nagrade za ekonomiju

Globus
Izvor: Euronews Serbia

Dobitnici Nobelove nagrade za ekonomiju za 2022. godinu su Amerikanci Ben Bernanke, Daglas Dajmon i Filip Dibvig.

Navodi se da su je oni dobili zbog „istraživanja o bankama i finansijskim krizama”.

„Savremena bankarska istraživanja pojašnjavaju zašto imamo banke, kako ih učiniti manje ranjivim u krizama i kako kolaps banaka pogoršava finansijsku krizu. Osnove ovog istraživanja postavili su Ben Bernanke, Daglas Dajmond i Filip Dibvig početkom 1980-ih. Njihove analize su imale veliki praktični značaj u regulisanju finansijskih tržišta i suočavanju sa finansijskim krizama”, navodi se u saopštenju.

„Da bi privreda funkcionisala, štednja se mora usmjeriti u investicije. Međutim, ovdje postoji sukob: štediše žele trenutni pristup svom novcu u slučaju neočekivanih izdataka, dok preduzeća i vlasnici kuća moraju da znaju da neće biti primorani da prijevremeno otplaćuju svoje kredite. U svojoj teoriji, Diamond i Dibvig pokazuju kako banke nude optimalno rješenje za ovaj problem. Djelujući kao posrednici koji prihvataju depozite od mnogih štediša, banke mogu omogućiti deponentima da pristupe svom novcu kada žele, dok istovremeno nude dugoročne kredite”, dodaje se.

Takođe, navedeno je i da je njihova analiza pokazala kako kombinacija ove dvije aktivnosti čini banke ranjivim na glasine o njihovom skorom kolapsu. Ako veliki broj štediša istovremeno potrči u banku da podigne svoj novac, glasina može postati samoispunjavajuće proročanstvo – dolazi do bježanja banke i banka propada. Ova opasna dinamika se može spriječiti tako što će vlada obezbediti osiguranje depozita i delovati kao zajmodavac bankama u najgorem slučaju.

Dajmond je pokazao kako banke obavljaju još jednu društveno važnu funkciju – kao posrednici između mnogih štediša i zajmoprimaca, banke su pogodnije za procjenu kreditne sposobnosti zajmoprimaca i obezbjeđivanje da se krediti koriste za dobra ulaganja.

„Ben Bernanke je analizirao Veliku depresiju 1930-ih, najgoru ekonomsku krizu u modernoj istoriji. Kada su banke propale, vrijedne informacije o zajmoprimcima su izgubljene i nisu se mogle brzo ponovo stvoriti. Sposobnost društva da usmjeri štednju u produktivne investicije je stoga ozbiljno smanjena”, piše u saopštenju Komiteta za dodjelu Nobelove nagrade.

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *