Tokom susreta u Sankt Peterburgu Izvor: Sputnik/AFP/Mikhail Metzel

Putin i Lukašenko dogovorili raspoređivanje zajedničkih trupa

Globus

Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko rekao je da je sa ruskim kolegom Vladimirom Putinom dogovorio razmještanje zajedničkih regionalnih trupa. On je kazao da je putem nezvaničnih kanala “upozoren na udar na Bjelorusiju sa teritorije Ukrajine”. Kolika će biti ta vojna grupa i gdje će biti razmještena još nije poznato.

„Formiranje ove grupe je počelo. To traje, mislim, dva dana. Izdao sam naređenje da počnemo da formiramo ovu grupu“, rekao je Lukašenko na sastanku sa vojnim i bezbjednosnim zvaničnicima, prenosi Komersant.

On je precizirao da je dogovor sa Putinom postignut tokom njihovog susreta u Sankt Peterburgu.

„U vezi sa zaoštravanjem na zapadnim granicama, dogovorili smo se da rasporedimo regionalnu grupaciju Ruske Federacije i Republike Bjelorusije… Ako nivo prijetnje dostigne sadašnji nivo, počinjemo da koristimo zajedničke trupe“, rekao je predsjednik Bjelorusije.

Komentarišući informacije o mogućim udarima iz Ukrajine, rekao je: „Moj odgovor je jednostavan – recite predsjedniku Ukrajine i drugim ludacima da će im Krimski most izgledati kao cvijeće ako dirnu u bar jedan metar naše teritorije svojim prljavim rukama“, zaprijetio je Lukašenko.

Ustvrdio je da u Ukrajini „ne samo da se razgovara, već se i planira napad na teritoriju Bjelorusije“.

„Naravno, Ukrajincima apsolutno ovo ne treba. Pa, zbog čega drugog bi otvorili drugi front na našim južnim granicama, kad ga imaju na sjevernim. Pa, zašto? Ovo je ludo sa tačke gledišta vojske. No, uprkos svemu, proces je počeo“, rekao je Lukašenko ne pružajući nikakve dokaze toga.

On je više puta do sada ponovio da bjeloruska vojska ne učestvuje u vojnim operacijama u Ukrajini.

Prošle sedmice, Lukašenko je kazao da je Ukrajina rasporedila 15.000 vojnika na granicu sa Bjelorusijom.

Ministarstvo odbrane Bjelorusije je objavilo spremnost da oružano brani Saveznu državu (Rusije i Bjelorusije). Grupa bi mogla da privuče 500.000 vojnih obveznika. Juče, 9. oktobra, granični komitet Bjelorusije je naveo da je Ukrajina digla u vazduh skoro sve mostove na granici dvije zemlje, prenosi Komersant.

Najmanje četiri eksplozije čule su se u centru Kijeva ovog jutra. Ukrajinski mediji javljaju da su gađani i Dnjepar i drugi gradovi. Ovo je prvi put da je Kijev pogođen nakon nekoliko meseci. Radi se o najobimnijim ruskim udarima još od prvih dana rata. U subotu se u eksploziji i požaru urušio dio mosta koji spaja Krimsko poluostrvo sa kopnenim dijelom Rusije. Moskva je saopštila da je kamion bomba izazvao požar i urušavanje mosta. Ruski predsjednik Vladimir Putin optužio je ukrajinsku tajnu službu da stoji iza eksplozije.

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *