Podržala predlog Albanije Izvor: EPA-EFE/Jason Szenes

Srbija glasala protiv inicijative Rusije u Savjetu bezbjednosti UN-a

Region

Generalna skupština Ujedinjenih nacija usvojila je predlog Albanije da se javno glasa o nacrtu američke rezolucije o osudi referenduma u ​​Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici i u Zaporoškoj i Hersonskoj oblasti, uprkos inicijativi Rusije da glasanje bude tajno, a među državama koje su podržale predlog Albanije je i Srbija

Kako prenosi Danas.rs, taj predlog podržalo je 107 država, 13 zemalja je bilo protiv, a 39 uzdražano, dok ostale države, među kojima su Rusija i Kina, nisu glasale.

Prethodno je stalni predstavnik Rusije u UN Vasilij Nebenzja rekao da se Moskva zalaže za održavanje tajnog glasanja.

Zapadne zemlje pripremile su za usvajanje u Generalnoj skupštini rezoluciju kojom se ne priznaju referendumi i pozivaju se sve zemlje, međunarodne organizacije i specijalizovane strukture da ne priznaju promjenu statusa Luganske, Donjecke, Hersonske i Zaporoške oblasti Ukrajine.

U tekstu rezolucije postoji i poziv da se ne prizna prisajedinjenje ta četiri regiona sa Ruskom Federacijom, a Moskva se poziva da odmah povuče svoje snage iz Ukrajine.

Nacrt rezolucije izražava „posvećenost suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine“, a Rusija se osuđuje zbog „organizovanja referenduma i aneksije“ DNR, LNR, Hersonske i Zaporoške oblasti.

Rezolucije koje usvoji Generalna skupština UN nisu obavezujuće, a prethodno je Rusija u Savjetu bezbjednosti stavila veto na tu rezoluciju, koja bi, da je usvojena, bila obavezujuća.

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *