Uskok najavio žalbu Sanader | Izvor: Pixsell/Luka Stanzl

Sanader nije kriv za ratno profiterstvo u aferi “Hypo”

Region

Bivši hrvatski premijer i predsjednik HDZ-a Ivo Sanader u srijedu je u ponovljenom suđenju nepravosnažno oslobođen optužbi za ratno profiterstvo u aferi Hypo, za šta je u prethodnim postupcima dvaput bio osuđen

Kako prenosi HRT, na izrucanje presude Ivo Sanader pojavio se sa advokatima Jadrankom Sloković i Čedom Prodanovićem.

Presudu je objavila sutkinja zagrebačkog Županijskog suda Saša Lui, nakon što su prošle sedmice tužilaštvo i odbrana iznijeli svoje završne govore, a Sanader još jednom tvrdio da nije odgovoran za ratno profiterstvo, ističući da ostaje pri odbranama koje je iznio u ranijim postupcima.

Sutkinja je čitajući obrazloženje presude rekla da bi za osuđujuću presudu trebalo dokazati zloupotrebu položaja i vlasti, kao i ostale okolnosti ratnog profiterstva.

„U Zakonu o nezastarijevanju za ratno profiterstvo taksativno su navedena kaznena djela na koja se može primijeniti, a kazneno djelo za koje se teretio Sanader nalazi se u katalogu tih djela. Sud nije sporio vršenje u vrijeme Domovinskog rata, ali je potrebno i da vršenjem kaznenog djela bude ostvarena nesrazmjerna imovinska korist”, rekla je, između ostalog, sutkinja.

Istakla je da Zakon o nezastarijevanju ne precizira iznos kojim se definiše nesrazmjerna korist koja mora biti takva da ozbiljno ugrožava stabilnost države.

„Konačno smo dobili oslobađajuću presudu. U svakom slučaju ona argumentacija Ustavnog suda koja je odredila negdje i standarde i domet tog kaznenog djela ratnog profiterstva nije ni na koji način niti sporna niti je možete politizovati”, rekla je Sanaderova advokatica Jadranka Sloković.

Uskok najavio žalbu na oslobađajuću presudu

„Očekivali smo osuđujuću presudu. Ne slažemo se sa sudom da u ovom predmetu nema elemenata kaznenog djela ratnog profiterstva ni da bi se nerazmjer imovinske koristi trebao gledati isključivo finansijski”, kazala je je zamjenica direktorice Uskoka Marija Vučko.

Sanader je u zatvoru od aprila 2019, kada mu je Vrhovni sud povisio kaznu za korupciju u slučaju Planinska na šest godina zatvora.

Sredinom oktobra 2021. vrhovni sud je djelimično potvrdio i presudu iz ponovljenog postupka u slučaju Fimi media, po kojoj HDZ zbog izvlačenja novca iz državnih institucija i preduzeća morati platiti 3,5 miliona kuna kazne, dok je Sanaderu kazna s osam smanjena na sedam godina zatvora.

Vrhovni sud je krajem listopada 2021. potvrdio prvostepenu presudu kojom je Sanader zbog primanja mita od šefa mađarskog MOL-a Žolta Hernadija osuđen na šest godina, dok je nedostupni Hernadi kažnjen s dvije godine zatvora.

Vrhovni sud je jedinu oslobađajuću presudu Sanaderu, kojom je zajedno s preduzetnikom Robertom Ježićem oslobođen za prodaju jeftine struje Ježićevom Diokiju na štetu HEP-a, potvrdio sredinom novembra 2021.

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *