Milijarder demantovao Mask; Putin | Izvor: newshub.co.nz

Susret koji se dogodio ili ipak nije: Mask optužen da se dogovarao sa Putinom

Globus

Američki milijarder Ilon Mask nedavno se umiješao u rusko-ukrajinski sukob, predloživši moguće mirovno rješenje. Situacija je ponovo eskalirala kada je osnivač Eurasia Group Ijan Bremer objavio na Tviteru da je Mask razgovarao sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom o uslovima za okončanje rata u Ukrajini.

Milijarder je to sve ubrzo demantovao riječima da je sa Putinom razgovarao samo jednom, i to prije oko 18 meseci. „Tema je bila svemir”, napisao je Mask.

Bremer tvrdi da mu je Mask ispričao da je razgovarao sa Putinom prije dvije nedjelje, stoji u kopiji mejla u koju je Forbs imao uvid, prenosi Euronews Serbia.

„Putin je rekao Masku da Ukrajina mora da prihvati nekoliko uslova, uključujući priznavanje Krima i separatističke Donjecke i Luganske Narodne Republike i da se obaveže na neutralnost”, navodi Bremer.

Ti uslovi su prilično slični onome što je Mask predložio u objavi na Tviteru prošle nedjelje, piše Forbs. Da susreta Maska i Putina nije bilo tvrdi i portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Šta je Mask tačno predložio

Direktor Tesle Ilon Mask predložio je prošle sedmice eventualni sporazum o miru između Ukrajine i Rusije koji sadrži četiri tačke. Kako je Mask objavio na Tviteru, on predlaže da se ponove izbori u pripojenim regionima sa istoka Ukrajine u kojima je Moskva sprovela referendume, ali ovoga puta da oni budu održani pod nadzorom Ujedinjenih nacija.

„Rusija odlazi ako je to volja naroda”, napisao je Mask. On dodaje da bi po tom njegovom predlogu Krim ostao formalno dio Rusije. „Kao što je bio od 1783, do greške Hruščova”, navodi Mask. Dodaje da bi vodosnabdjevanje Krima bilo obezbjeđeno, imajući u vidu da je to poluostrvo imalo problem snabdjevanja vodom zbog brane.

Kao posljednji dio Mask predlaže da Ukrajina ostaje neutralna, što je važno imajući u vidu da je ta zemlja podnijela inicijativu za članstvo u NATO. On je pozvao korisnike Tvitera da glasaju za ovaj predlog.

On je dodao da će ovo vrlo je verovatno biti ishod na kraju, ali dodaje „samo je pitanje koliko će ljudi umrijeti prije toga”. Mask napominje i kako je važno istaći da je mogući, iako malo vjerovatno,
ishod ovog sukoba nuklearni rat.

Na to je reagovao savjetnik predsjednika Ukrajine Mihail Podoljak koji je predložio, kako kaže bolji plan. „Ukrajina oslobađa sve teritorije, uključujući i anektirani Krim, Rusija prolazi kroz demilitarizaciju i obaveznu denuklearizaciju tako da više ne može da ugrozi druge”, napisao je Podoljak. On je dodao da predlaže i da ratni zločinci budu procesuirani pred međunarodnim sudom.

U polemiku se uključio i sam predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski koji je objavio anketu u vezi sa Maskom. „Koji Mask vam se više sviđa, onaj koji podržava Ukrajinu ili koji podržava Rusiju”, upitao je Zelenski u anketi na Tviteru.

Na to mu je vlasnik kompanije Tesla odgovorio da predlaže glasanje pod kontrolom UN, i kao primjer naveo Kosovo.

Kako podjeća Euronews Serbia, Mask se do sad nije oglašavao politički po pitanju Ukrajine, ali je Kijevu od početka ruske invazije isporučio više puta donacije u vidu opreme.

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *