Izvor: Shutterstock

Odbor EP-a ubjedljivom većinom podržao ulazak Hrvatske u šengen

Region

Odbor za građanske slobode, pravosuđe i unutrašnje poslove (LIBE) Evropskog parlamenta podržao je u utorak pridruživanje Hrvatske šengenskom prostoru od početka sljedeće godine.

Odbor je na sjednici u Briselu ubjedljivom većinom, 45 glasova za, 8 protiv i 5 suzdržaih, izglasao izvještaj izvještača za to pitanje, portugalskog poslanika iz EPP-a Paula Rangela, koji je konstatovao da Hrvatska ispunjava sve kriterijume za pristupanju šengenskom prostoru i nema prepreka da postane punopravna članica tog prostora bez unutrašnjih graničnih kontrola.

Članovi Odbora dodali su Rangelovom izvještaju nekoliko amandmana u kojima od Hrvatske traže da u roku od šest mjeseci od stupanja na snagu odluke o ulasku u šengen informiše u pisanom obliku Savjet i Parlament o bilo kakvom nastavku akcionog plana u području upravljanja spoljnim granicama i njegovoj primjeni, uključujući i nezavisni mehanizam za praćenje postupanja policijskih službenika.

U nacrtu Rangelovog izvještaja takođe je dodato da bi Komisija u svoj godišnji program evaluacije trebala uključiti bilo periodičnu evaluaciju ili tematsku evaluaciju primjene šengenske pravne tekovine u području upravljanja spoljnim granicama, uključujući i o zabrinutosti u pogledu situacije s temeljnim pravima.

U svjetlu izvještaja i tvrdnji o zlostavljanju i potiskivanje migranata na granicama, ova evaluacija bi trebala uključivati posjetu Hrvatskoj, kao i godišnje praćenje ponovo uspostavljenog nadzornog mehanizma na spoljnim granicama. Komisija bi trebala dati odgovarajuće preporuke za ispravljanje bilo kakvih identifikovanih nedostataka i osigurati jasno i redovno informisanje o njima, kaže se u dodatom amandmanu na nacrt izvješća.

Nakon izglasavanja na Odboru, o tom dokumentu izjasniće se svi poslanici Evropskog parlamenta, 9. novembra na plenarnoj sjednici u Briselu i zatim to mišljenje proslijediti Vijeću EU-a, koje donosi konačnu odluku. S time se završava uloga Evropskog parlamenta u postupku ulaska Hrvatske u šengenski prostor.

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *