Savladao aktuelnog predsjednika Žaira Bolsonara Da Silva | Izvor: Profimedia

Lula da Silva novi predsjednik Brazila

Globus

Izvor: Euronews


Luiz Ignasio Lula da Silva pobijedio je u drugom krugu predsjedničkih izbora u Brazilu osvojivši 50,83 odsto glasova, potvrdio je Vrhovni izborni sud. On je savladao aktuelnog predsjednika Žaira Bolsonara koji je postao i prvi predsjednik koji nije izabran za drugi mandat.

Bolsonaro je osvojio 49,17 odsto glasova.

Širom Brazila, a najviše u Sao Paulu organizovana su slavlja na ulicama, Lula će zakletvu položiti 1. januara 2023. godine.

Od zatvaranja birališta Bolsonaro je bio u prednosti. Kakav je slučaj bio i u prvom krugu predsedničkih izbora. Ipak, dopisnik Gardijana Tom Filips objašanjava da da se prvo prebojavaju glasovi koji su tradicionalno naklonjeniji Bolsonaru (Brazilija i jug), rezultati sa sjevera dolaze kasnije, što znači da bi kasnije tokom noći moglo da dođe do preokreta.

Predsjedavajući Višeg izbornog suda (TSE) Brazila Aleksandar de Moraes izjavio je prethodno da biračka mjesta neće biti zatvorena kasnije nego što je predviđeno, u 17.00 časova, zbog izvještaja da je policija zaustavljala autobuse sa glasačima jer to, prema njegovim riječima, nije usporilo glasanje.

TSE je umanjila značaj izvještaja da je Federalna saobraćajna policija (PRF) izvodila nelegalne blokade autobusa koji su prevozili glasače širom siromašnog sjeveroistoka gdje je podrška Luli da Silvi najveća, prenosi Rojters.

Kritičari navode da je PRF otvoreno za Bolsonara i da su službenici pokušavali da ometaju glasanje u uporištu Lule. Aleksandar de Moraes, sudija Vrhovnog suda koji se nalazi na čelu TSE rekao je ranije danas da niko nije spriječen da glasa, da su sve policijske operacije na putevima prestale i da će biti istražene.

„Jedino što se dogodilo biračima je da su kasnili”, rekao je Moraes na konferenciji za novinare.

Bolsonaro je ranije kritikovao glasanje elektronskim putem, kako je glasalo oko 120 miliona birača, tvrdeći da bi taj način mogao da omogući prevaru.

Konačni rezultati mogli bi da budu poznati nekoliko sati nakon zatvaranja birališta, prenio je AP.

Većina anketa za ispitivanje javnog mnjenja pokazala je da je Da Silva u prednosti, mada su politički analitičari saglasni da je trka sve neizviesnija posliednjih nedielja.

Bolsonaro je obećao da će osigurati očuvanje konzervativnih hrišćanskih vrijednosti, dok se Da Silva zalaže za povratak u prosperitetnija vremena.

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *