Odbijeno jemstvo porodice u iznosu od preko 1,2 miliona eura Izvor: Libertaspress/Savo Prelević

Petar Lazović ostaje u pritvoru: Viši sud odbio jemstvo

Crna Gora

Viši sud odbio je jemstvo od 1.239.000 eura porodice Petra Lazovića kojim je garantovano da se ovaj okrivljeni neće dati u bjekstvo ukoliko mu se ukine pritvor i dopusti da se brani sa slobode od optužbi za članstvo u kriminalnoj organizaciji, zloupotrebu položaja, šverc droge i oružja, saznaje Pobjeda.

Odluci Višeg suda prethodila je negativna ocjena Specijalnog tužilaštva prijedlogu da se prihvati jemstvo službenika Agencije za nacionalnu bezbjednost.

Prema nezvaničnim informacijama, iz Specijalnog tužilaštva je pojašnjeno da će nekretnine kojima su otac, brat i stric Petra Lazovića garantovali za njegovu slobodu najvjerovatnije biti predmet provjere u okviru finansijske istrage.

Iz advokatske kancelarije Borivoja Đukanovića je ranije rečeno Pobjedi da su za slobodu Petra Lazovića sa tri nekretnine vrijedne 1.139.289 eura i 100.000 eura u gotovini garantovali njegov otac Zoran, brat Marko i stric Dejan.

Zoran Lazović je za slobodu sina ponudio hipoteku na porodičnu nekretninu sa pomoćnim objektom i urbanizovano zemljište čija je vrijednost procijenjena na 426.000 eura, dok je brat Marko založio nepokretnost vrijednu 245.000 eura. Među garantima za Petra Lazovića je i njegov stric Dejan koji je na ime jemstva za bratanića ponudio hipoteku na porodični stambeni objekat čija je vrijednost procijenjena na 245.000 eura.

Otac pritvorenog Lazovića je dodatno ponudio i 100.000 eura u gotovini kojima je spreman da garantuje da njegov sin Petar, ukoliko se nađe na slobodi, do kraja krivičnog postupka, neće pobjeći, neće se kriti ili na bilo koji drugi način negativno uticati na tok i ishod krivičnog postupka. I pored ponuđenih vrijednosti koje premašuju milionski iznos advokat Borivoje Đukanović u prijedlogu za određivanje jemstva Petru Lazoviću kao najvažniji garant potencira porodični status, ljudski i profesionalni profil ovog okrivljenog.

Advokat Đukanović ističe da je Petar Lazović svjestan težine krivičnih djela za koje se terete te „zasigurno ne bi došao ni u iskušenje da se da u bjekstvo“.

On je podsjetio da se sada pritvoreni Lazović svaki put uredno odazvao pozivu tužioca, čak i na telefonski poziv u fazi kada je pokrenut krivični postupak protiv njega i kada je bio u prilici da se nesmetano da u bjekstvo.

„Bez presedana je u sudskoj praksi da se jednom licu koje je u posjedu saznanja da će biti inkulpirano i koje je na najpouzdaniji način manifestovalo svoju odlučnost da neće pobjeći, određuje i produžava pritvor s pozivom na pritvorski osnov iz čl. 175 st. 1 tačka 1 – opasnost od bjekstva, kako su to na nedopustivo nezakonit način postupili navedeni sudovi“, naveo je advokat Đukanović.

Lazović je uhapšen 18. jula nakon čega je pred tužiocem negirao optužbe da je kao pripadnik kriminalne grupe počinio niz teških krivičnih djela i pozvao tužilaštvo da preispita dokaze koje ima protiv njega.

Lazoviću je prije nedjelju dana Vrhovni sud Crne Gore produžio pritvor za tri mjeseca.

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *