Izvor: Reuters/Gleb Garanich

Ruski napadi na ukrajinsku infrastrukturu, eksplozije u Kijevu

Globus

Izvor: RSE


Najmanje 13 osoba je povrijeđeno, dok je najmanje 18 objekata u deset ukrajinskih regija – većinom energetskih postrojenja – oštećeno u ruskim napadima na Ukrajinu, uključujući i prijestonicu Kijev.

Udari su uslijedili nekoliko dana nakon što je Kremlj okrivio Kijev za napad bespilotnom letjelicom na njegovu Crnomorsku flotu.

„Mete nisu bile vojne, nego kritična civilna infrastruktura”, objavio je ukrajinski premijer, Denis Šmihal.

„Stotine naselja u sedam regija ostale su bez struje”, navodi Šmihal, dodajući da „inženjeri rade punom parom” kako bi popravili štetu.

U regijama Kijev, Zaporožje, Harkov i Dnjepropetrovsk na snazi su hitne redukcije struje.

Ukrajinsko ratno vazduhoplovstvo je objavilo da je protivvazdušna odbrana uspjela oboriti 44 od 50 ruskih lansiranih projektila.

Portparol vazduhoplovstva Jurij Ihnat rekao je da je Kremlj za ove napade koristio strateške bombardere.

Eksplozije su odjeknule i u Harkovu, Zaporožju, Čerkasiju, Dnjepropetrovsku i Lavovu.

Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko objavio je da je 80 posto ukrajinske prijestonice ostalo bez snabdijevanja vodom nakon ruskih napada na kritičnu infrastrukturu.

U toku su i popravke koje imaju za cilj povratiti snabdijevanje strujom za 350.000 domaćinstava u Kijevu koja su ostala bez struje nakon ruskih napada, dodao je.

Ruska raketa koju je oborila ukrajinska protivvazdušna odbrana pala je na selo na sjeveru Moldavije 31. oktobra, nanijevši manju štetu, ali bez povrijeđenih, saopštilo je moldavsko Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Cijene pšenice i kukuruza porasle su 31. oktobra na berzi u Čikagu, podstaknute zabrinutošću za snabdijevanje nakon što je Rusija obustavila učešće u sporazumu koji garantuje izvoz žitarica iz crnomorske regije.

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *