Izvor: RSE/Savo Prelević

Tužilaštvo traži da se Mugoši ponovo sudi

Crna Gora

Izvor: DAN


Specijalno državno tužilaštvo izjavilo je žalbu na presudu kojom je bivši gradonačelnik Podgorice Miomir Mugoša krajem maja ove godine oslobođen optužbe da je zloupotrebom službenog položaja oštetio gradsku kasu za 6,7 miliona eura u slučaju prodaje gradskog građevinskog zemljišta kompaniji “Carine”, potvrdila je za DAN portparol Višeg suda Marija Raković.

DAN nezvanično saznaje da tužilaštvo pobija prvostepenu presudu zbog bitnih povreda postupka, nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja i odluke o sankciji i traži da se presuda ukine i predmet vrati na ponovno odlučivanje. Narednih dana očekuje se i odgovor na žalbu advokata nekadašnjeg gradonačelniika Podgorice Predraga Đolevića i Mitra Mugoše.

Prvostepena presuda bivšem visokom funkcioneru Demokratske partije socijalista (DPS), koji je 14 godina bio na čelu opštine Podgorica, objavljena je pet godina nakon pokretanja istrage.

Specijalno državno tužilaštvo i v.d. vrhovnog državnog tužioca Maja Jovanović odmah nakon objavljivanja prvostepene presude najavili su da će izjaviti žalbu na presudu i da će sprovesti provjeru postupanja tužilaštva.

„Već preduzimam određene provjere u brojnim predmetima, što će biti slučaj i u predmetu u kom je danas donijeta prvostepena odluka”, saopštila je Jovanović nakon izricanja presude Mugoši, dodajući da će o tome da li je u predmetima koji su na provjeri eventualno napravljena greška javnost biti blagovremeno obaviještena.

Mugoša: Branim svoju čast i ugled

Mugoša je negirao da je zloupotrebom službenog položaja oštetio gradski budžet za 6,7 miliona eura, za šta ga tereti optužnica Specijalnog državnog tužilaštva.

Iznoseći odbranu, on je rekao da mu se tim postupkom nedvosmisleno želi nanijeti politička, lična i profesionalna šteta.

„Moja je obaveza da se svim pravnim sredstvima borim za odbanu časti i ugleda”, rekao je Mugoša na suđenju.

On je od jula 2000. bio predsjednik opštine Podgorica, a 2006. godine, na neposrednim izborima, izabran je za gradonačelnika i na toj funkciji je ostao do 2014.

Potom je bio ambasador Crne Gore u Ljubljani. Kao član Demokratske partije socijalista bio je i direktor Kliničkog centra Crne Gore, a tokom 90-ih i ministar zdravlja i rada i socijalnog staranja.

Obrazlažući odluku, predsjednica vijeća sudija Višeg suda Vesna Pean je, između ostalog, rekla da sud nije našao dokaze da je Mugoša uticao na opštinske službenike da prodaju zemljište ispod tržišne cijene (po cijeni od 165 eura po kvadratnom metru). Mugoša je negirao da je oštetio budžet Podgorice za 6,7 miliona eura

I premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović osvrnuo se u Skupštini Crne Gore na oslobađajuću presudu u korist Mugoše.

„Glavni grad je izgubio 6,7 miliona eura i Crna Gora šalje poruku da niko za to nije odgovoran. Svaka čast svima, i sudiji i svim drugim ljudima. Mislim da to treba da promijenimo”, poručio je Abazović.

On je istakao da stanje u kome niko nije odgovoran Crnu Goru sigurno neće približiti Evropskoj uniji.

Mreža za afirmaciju nevladinog sektora je u prvoj reakciji na prvostepenu presudu zatražila da v.d. vrhovnog državnog tužioca Maja Jovanović bez odlaganja utvrdi da li je bilo propusta u radi i istrazi specijalnog državnog tužioca Sanje Jovićević i da Specijalno državno tužilaštvo podnese žalbu na ovakvu presudu. Ta nevladina organizacija je od 2007. godine podnosila prijave protiv Mugoše zbog ove, kako tvrde, nezakonite transakcije.

Specijalno tužilaštvo optužnicom iz 2018. godine tereti Mugošu da je kao gradonačelnik, u periodu od 25. jula 2007. do 8. maja 2012. godine, iskorišćavanjem službenog položaja, omogućio kompaniji “Carine” da kupi zemljište u Podgorici ispod tržišne cijene. Prema optužnici, time je Glavni grad oštećen za 6,7 miliona eura, kolika je bila korist kompanije “Carine”.

Prema navodima iz optužnice, prenos prava na gradskom građevinskom zemljištu nije se mogao izvršiti neposrednom pogodbom, već nakon javnog poziva u postupku javnog nadmetanja.

Tokom sudskog postupka svi saslušani službenici gradskih vlasti su tvrdili da su postupali u skladu sa zakonom i da Mugoša nikada nije uticao na njihove odluke.

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *