Vrijednosti od više od milijardu dolara Gogić | Izvor: Youtube/MrARENABoxing

U SAD-u uhapšen bivši crnogorski bokser zbog šverca 20 tona kokaina

Crna Gora

Američko Ministarstvo pravde optužilo je u ponedjeljak bivšeg boksera teške kategorije iz Crne Gore za šverc skoro 20 tona kokaina u vrijednosti od više od milijardu dolara, od čega je većina bila dio jedne od najvećih zapljena kokaina u američkoj istoriji, piše Rojters.

Goran Gogić (43) uhapšen je u nedjelju uveče dok je pokušavao da se ukrca na let za Cirih sa međunarodnog aerodroma u Majamiju, nakon što ga je optužila velika porota u Njujorku.

Tužioci su teretili Gogića po tri tačke za kršenje Pomorskog zakona o primjeni zakona o drogama i jednu tačku za zavjeru. Za svaku tačku predviđena je obavezna kazna od najmanje 10 godina zatvora i moguća doživotna kazna.

Advokat Gogića nije odmah odgovorio na zahtjeve za komentar.

Optužbe proizilaze iz zapljene 19.930 kilograma kokaina sa tri komercijalna teretna broda 2019. godine, uključujući 17.956 kilograma sa “MSC Gaiane” dok je bio usidren na pomorski terminal Paker Avenije u Filadelfiji.

Tužioci su rekli da su zavjerenici transportovali kokain u Evropu iz Kolumbije preko američkih luka, koristeći dizalice i mreže noću za podizanje droge na teretne brodove koji su se približavali gliserima duž ruta brodova.

Složena operacija zahtijevala je poznavanje posade svakog broda, podataka o ruti i lokaciji, kao i da je bilo mjesta za skladištenje droge u kontejnerima koji su već bili na brodu, rekli su tužioci.

Prema sudskim dokumentima, Gogić je nadgledao logistiku šeme, koordinirajući sa članovima posade, kolumbijskim krijumčarima i evropskim pristaništima kako bi imao koristi za sebe i svoje kartele sa Balkana.

U saopštenju, američki tužilac Breon Pis u Bruklinu nazvao je Gogićevo hapšenje i podizanje optužnice “velikom pobjedom za sprovođenje zakona”.

Najmanje osam članova posade “Gaiane”-a izjasnilo se krivim za optužbe za zavjeru zbog svojih uloga.

Prema onlajn evidenciji, Gogić je bio bokser od 2001. do 2012. godine, pobijedio je u 21 meču i izgubio četiri uz dva remija.

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *