Semir Mustafa dobitnik Milčik nagrade

Umjetnost

Ovogodišnji žiri u sastavu: istoričari umjetnosti Lilia Kudelia, Ana Ivanović i Miroslav Karić, kao i vizuelna umjetnica i dobitnica nagrade MIlčik za 2019. godinu Brigita Antoni, uzimajući u obzir propozicije konkursa, imajući u vidu dosadašnji rad kao i prezentacije umjetnika i razgovore sa njima, odlučio je da ove godine nagrada pripadne vizuelnom umjetniku Semiru Mustafi za rad „Ako ti momak ne slomi srce, tvoja zemlja sigurno hoće” („If a boy cannot break your heart, your country certainly will”).

Predstavljeni rad otvara novo poglavlje u umjetnikovoj praksi, koji odlučuje da se umjesto pseudonimom Dante Buu koji koristi od početka svoje karijere, od sada predstavlja svojim pravim imenom Semir Mustafa. Umjetnik odlučuje i da sa publikom komunicira isključivo na vizuelnom nivou, bez dodatnih umjetničkih izjava. Stoga rad „Ako ti momak ne slomi srce, tvoja zemlja sigurno hoće” sažeto demonstrira i neposredno publici predstavlja složene i višeslojne nivoe konteksta u kom živimo, dijeleći sa nama osjećaj izostavljenosti iz društva i nemogućnosti da iskaže svoje pravo biće. Žiri smatra da je Semirov rad u cjelini jedan hrabar i angažovan gest koji šalje snažnu poruku kako široj publici ukljućujući i marginalizovane zajednice, tako i institucionalnom establišmentu. Semirova konceptualna praksa istakla se kao važan primjer za refleksiju o identitetu, empatiji i prihvatanju kroz performativne prakse i multimediju.

Svi finalisti ovogodišnjeg izdanja nagrade pokazali su obećavajući, svjež pravac kretanja i razvoja crnogorske savremene umjetničke scene i otvorili važna pitanja značajna na univerzalnom nivou.

Video instalacija „Posljednji ples” Milke Delibašić preispituje uslove stalnog pritiska kojima smo izloženi u današnjem trenutku i problematizuje odnos kako individualne tako i kolektivne odgovornosti prema društvenoj traumi i opresivnom institucionalnom okruženju.

Multimedijalna instalacija Milice Mijajlović „Samo se osvrni oko sebe, krv se proliva potocima i još nekako veselo kao da je šampanjac” („Just look around yourself, blood is being spilt in streams, and in the merriest way, as it was champagne”, bavi se temom suočavanja sa toksičnim okruženjem i maskulinitetom u post-ratnom balkanskom društvu i prevazilaženju nametnutih identitetskih uloga.

Site-specific instalacija Ane Aleksić „.2: pogled u-kroz” predstavlja promišljanje o transformacijama urbanih pejzaža i javnih prostora u okolnostima turbulentnih društveno-ekonomskih i političkih režima koristeći se konceptima nestabilnosti, dezintegracije i inercije, postavljajući novonastale djelimično kontrolisane prostore u kontrastne odnose – čvrsto-razgradljivo, fiktivno-dokumentarno, organsko-vještačko i sl.

Nagradu je uručio istaknuti crnogorski umjetnik Milija Pavićević (po čijem radu nagrada nosi ime), a istoričar umjetnosti Aleksandar Čilikov uručio je dobitniku sada već tradicionalnu novčanu stipendiju kojom podržava nagradu od njenog osnivanja.

Organizator i osnivač nagrade je Institut za savremenu umjetnost, u saradnji sa Trust For Mutual Understanding i Residency Unlimited New York. Nagrada je dio Young Visual Artist Award internacionalne mreže od 11 zemalja. Nagrada podrazumijeva dvomjesečni boravak umjetnika u Njujorku, pod okriljem Residency Unlimited, kao i samostalnu izložbu po povratku iz rezidencije.

Izvor: vijesti.me

Istaknuta fotografija © ISU

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *