Javni servis na servisu

KolUMnična Borba

Piše: Goran Šćekić za дневне новине ДАН

Obaveze javnog servisa moraju ići u pravcu prenošenja istinitih informacija i moraju favorizovati mir među narodima, jer samo tako bi bila opravdana svrha njegovog postojanja

Uticaj medija i njihova moć u svim društvima je nemjerljiv. Dakle, mediji informišu, obavještavaju, popularišu, na kraju i degradiraju koga žele. Ukoliko nema medija, nema ni politike, samim tim nema ni političara, jer oni ne bi imali saopštenja za javnost, direktne prenose. Na kraju bi im ostali samo skupovi, a njih nema zbog korone.

Zato političari moraju prihvatiti ključni savjet: Ne svađajte se s medijima.

Ko je god zaratio s medijima, a bavi se politikom, izgubio je. Najsvježiji primjer imamo iz Sjedinjenih Američkih Država, gdje je bivši predsjednik Donald Tramp zaratio sa svim medijima na čelu sa Si-En-Enom. Na kraju, svi znamo kako se to završilo.

Donald Tramp je izgubio izbore koje je trebalo da dobije, kao i svi njegovi prethodnici koji su se izborili za drugi mandat. Kroz sve ovo vidi se značaj i moć medija.

Dakle, onaj koji upravlja medijima preuzima njihovu moć, snagu, a time i odgovornost.

Zato se poslednjih nekoliko mjeseci vodi velika borba kad je riječ o preuzimanju i upravljanju javnim servisom (RTCG).

Radio Televizija Crne Gore (RTCG) je državno radiodifuzno preduzeće Crne Gore. Potiče od Radio Cetinja, odnosno radio-stanice koja je s radom započela 27. novembra 1944. odnosno od Radio Titograda koji je s radom započeo 1949.

Bez obzira na dominantnost i moć privatnih elektronskih i štampanih medija, javni servis ipak ima značajnu ulogu i uticaj na javno mnjenje. Njegova uloga mora biti u službi svih građana Crne Gore. Zbog politizacije, koja je ušla u sve pore društva, javni servis je odavno izgubio tu ulogu.

Obaveze javnog servisa moraju ići u pravcu prenošenja istinitih informacija i moraju favorizovati mir među narodima, jer samo tako bi bila opravdana svrha njegovog postojanja.

Nove, demokratske snage u Crnoj Gori nisu se dobro snašle kada je u pitanju preuzimanje kontrole javnog servisa.

Glavni razlog leži u labavoj koaliciji koja se više napada iznutra nego spolja.

Drugi razlog su procesi i protokoli koji se moraju ispoštovati za smjenu uređivačkog kadra.

Političke partije, gubitnici na parlamentarnim izborima, ipak su pobjednici kada je u pitanju kontrola javnog servisa.

U ispolitizovanoj Crnoj Gori ispolitizovan je naravno i javni servis.

Tako da je stari režim pažljivo birao i postavljao svoje kadrove koji su sve radili u interesu partija, a ne građana Crne Gore.

Sve u svemu, javni servis je isti kakav je bio i prije izbora.

TV Bastilja se zasad pokazala kao neosvojiva tvrđava za novu vlast.

Posipaju nas svakoga dana „vrelim uljem”, još samo da prospu perje po nama.

Pristrasne, uvredljive, čak i fašisoidne informacije koje širi javni servis svakoga dana podrivaju zdrave, demokratske procese u Crnoj Gori.

Na kraju, ako je po javnom servisu „Antisemitizam jedini pravi put Crne Gore”, onda se građani s pravom pitaju čiji je javni servis?!

Očigledno pripada nekoj davnoj prošlosti koje treba da se stidi svaki slobodoumni čovjek u građanskoj i antifašističkoj Crnoj Gori.

Izvor: dan.co.me

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *