Đe ste bili 30 godina, ‘patriote’?

Riječ(i)Građana

Piše: Marija Jovanović

Od svih, ali od svih mogućih uzvika, povika, izreka, stavova i mišljenja “patriota“, i dalje najviše ospice dobijem na one:

ako ne voliš Crnu Goru ti se odseli;

nije tvoja država;

mrš u Srbiju.

Prvo, država = nacija? NE.

Drugo, koga ćerate i odakle?
Znate li, “patriote“, da svaki državljanin Crne Gore ima jednaka prava? Da to što su nekome korijeni iz Crne Gore, a nekome nijesu NE ZNAČI da ovaj prvi ima više prava. Ili osjeća li se neko kao Srbin, Crnogorac ili Aboridžin.
Poznajete li zakone i Ustav države koju toliko zdušno skrnavite iza “patriotizma“?

Treće, na državu polažu pravo SVI njeni državljani bez obzira na njihovu nacionalnu/vjersku ili kakvu god pripadnost.
JESTE Zdravkova država isto koliko i vaša. A, ako ćemo pošteno, njegova je i više nego vaša, jer je nije opljačkao a ni aplauzima pozdravljao one koje jesu!

Četvrto, komentarišete novu Vladu da će da vas vrati u srednji vijek, dok sebe nazivate antifašistima, zastupnicima “prava i slobode” evropskih vrijednosti, a uzvikujete nacističke parole i ćerate narod iz države jer se osjeća drugačije od vas. Jeste li vi kršteni?

Ja sam 20 godina aktivno po ulica, skupova, pokreta i protesta da bih živjela bolje. Digla glas (značio ili ne) na svaku nepravdu/krađu/taštinu/nepotizam. Ja ću i nove i stare i prošle i buduće da kritikujem koliko mi drago.
Ali vašeg tihog aminovanja (a niko ne glasa DPS), a potom kao iz nekog naftalina pobune na sve moguće portale/statuse, mi je dosta.
Op! Odjednom vas politika zanima?

Više niste u fazonu:

a brate ja svoju familiju, politika me ne zanima…

Nije vas zanimalo kad su majke prevarili i ostavili toliko žena bez primanja; kad su pokrali predsjedničke izbore; kad su privatizovali obale; kad su krali glasove; kad su vam tukli sugrađane, braću, komšije (na to ste i likovali); kad su vam javno govorili da ste telad, i da se NEĆETE zaposliti bez članske karte DPS-a; kad su ručavali škampe i mineralne od vaših para i mojih para i naših para; kad su…(vječnost loših stvari i odluka)…
a sad ste odjednom svi analitičari i zabrinuti za državu i vašu egzistenciju i tražite nečije ostavke?

I, pitate:

Imam li pravo da kiritikujem, a da me ne proglasiš za DPS?

Imaš, naravno, ali imam i ja pravo da pitam:

ĐE STE BILI 30 GODINA, PATRIOTE?

Izvor: Facebook

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *