Ilustracija jednog od ‘otčepljenja’

Riječ(i)Građana

Piše: Dejan Pejović

Često spominjem otčepljenje, pa evo prilika na današnji dan da jedno od otčepljenja i ilustrujem.
Tiče se konkretno obilježavanja i odnosa prema stradalima, u prvom redu djece, koja su stradala u Murinu u vrijeme NATO bombardovanja.

DPS krilo koje je nastavilo da bude DPS nakon otcjepljenja SNP-a 1997, a koje je do 30.08.2020. u punom smislu bilo dominantno, odnosno Milov DPS u izvršnoj vlasti Crne Gore, nije nalazilo za shodno da obilježi, ili se uglavnom nije glaskalo povodom žrtava NATO bombardovanja.

To je bilo sporno sa mnogo aspekata, jer ta djeca jesu nevine žrtve jedne sulude politike i stradali su vrlo konkretno kao posljedica NATO agresije, intervencije ili neka svako izabere svoj termin.

Obilježavanje tog datuma je postalo kao neko ekskluzivno pravo SPC-a, zatim SNP-a i drugih njenih denominacija i naravno svih varijanti Narodne Stranke. Postalo je i skoro simbol otpora Milovini u jednom dijelu naroda i to se čepljenje, zbog DPS ćutnje, pumpalo iz godine u godinu. Naravno to su in4s-ovi i ostali otrovi dodatno akcentovali, reklo bi se i s pravom, jer im je DPS davao gorivo.

Da je neko od Lomija dobio sugestiju da iskaže žaljenje za žrtvama, barem slično onom lažnom za Dubrovnikom, to čepljenje, ta nepravda, a samim tim i otčepljenje ne bi došlo po nacionalnom, već po antipljačkaškom ključu.

Takođe mogao je Lomi još i tada poslati Zdravka sa Univerziteta CG da obavi žaljenje u njegovo ime, gotovo u stilu kako je to danas uradio.

Kažem gotovo, jer u Zdravkovom saopštenju se navodi da su stradanja te djece i ostalih bila herojska.
Za druge žrtve ne znam, moglo bi se diskutovati o tome, ali nije jasno baš kako su žrtve te djece bile herojske, osim nedužne i nevine.

DIGRESIJA 1
Ono što primjećujem letimičnim pregledom nekoliko portala je da se u isti koš miješaju borci ratova 90ih, pa isti kontekst i pomen dobijaju i stradali rezervisti van granica Crne Gore sa već rečenom djecom koja su stradala apsolutno nedužna, na pragu svojih domova.

DIGRESIJA 2
DPS je stvarao srdžbu kod mnogih ljudi, sa nonšalantnim odnosom prema svojim greškama i poniznošću prema “novim” partnerima.
To bi nova vlast i svaka buduća morala da ima u vidu, da se to vraća kao bumerang.



Izvor: Facebook

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *