Trodnevna bitka za Ljubović

Report

Piše: Milica Kankaraš | Zrcalo.me

Neformalna grupa građana inicirala je svakodnevna okupljanja s ciljem da se spriječi dalja devastacija Ljubovića. Građevinska firma ‘’Normal’’ izgradila je dvije višespratnice u samom podnožju Ljubovića. U srijedu, 14.4., započeli su pik hamerima da ruše dio brda radi izgradnje saobraćajnice sa parkingom. Iako 3D maketa njihovog projekta ne predviđa rušenje dijela Ljubovića, investitor je ipak povećao gabarite zgrade odnosno izmijenio je projekat da bi uvećao svoju dobit. Naravno, prethodno je obezbijedio da to prođe kroz jednu od mnogobrojnih rupa naših zakona a Glavni grad je svesrdno pomogao da se interes tog investitora stavi i iznad Ustava i iznad interesa građana.

Već prvoga dana, 15.4. malo posle 12 časova, zaustavljeni su pik hameri jer je grupa ljudi, pretežno mlađih muškaraca, otišla direktno kod radnika i zatražila od njih da obustave radove. Nekih sat vremena nakon što su prestali sa radom, mehanizacija je spuštena sa brda. Istog dana je organizovano još jedno okupljanje u 16.30h. Pik hameri su i dalje bili parkirani.

Sledećeg dana, 16.4., okupljanje je održano oko 12 časova. Premda je tokom drugog dana bilo svega dvadesetak ljudi, radnici se i dalje nisu usuđivali da započnu sa odvaljivanjem kamena.

Trećeg dana, tj. danas s početkom u 13 časova, građani su tokom okupljanja dogovorili da na simboličan način iniciraju proces revitalizacije Ljubovića. Marijana Katanić je ponudila 4 sadnice bora, koje je dobila kroz akciju Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, da se zasade u tlo koje su prethodno devastirale mašine. Uz pomoć Predraga Tomovića i Mladena Ivanovića koji su se angažovali oko pripreme zemljišta, najmlađi ekološki aktivisti su zasadili ove četiri sadnice.

Inspirisan njima, Dušan Ljumović je donio nekoliko većih sadnica koje su posađene tačno na granici do koje je trebalo investitor da ograniči svoju saobraćajnicu. Aktivisti su uz sadnice postavili crveno-bijelu traku da bi radnici znali dokle mogu ići. Nakon protesta nekoliko mladih je očistilo od smeća taj dio Ljubovića.

Iz Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma se nisu zvanično oglašavali povodom ovog incidenta iako devastacija Ljubovića de facto spada u njihovu nadležnost.

U znak solidarnosti, Ekopatriote iz Nikšića su zakazale za nedjelju, 18.4., s početkom u 12 časova, čišćenje Ljubovića: https://www.facebook.com/events/504872520872933

Izvor: zrcalo.me

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *