Crkveni oci podjela

In medias res
Piše: Dopisnik iz Bejruta

Said Fadlalah bio je istaknuti muslimanski učenjak, reformator, mislilac, pomiritelj. On je u Libanu doživio da vidi sve, od međusobnog poštovanja do međusobnog klanja pripadnika nacije kojoj je propovijedao. Fadlalah je, s obzirom na formalnu poziciju u vjerskoj hijerarhiji i karakter predmetne, bio poprilično liberalan. Na primjer, ostaće upamćen po izjavama da su žene jednako zaslužne za društvo u kome živimo kao i muškarci, da Kuran nije sveta knjiga nasilja. Takođe, držao je razumljivo anti-zapadnjačke pozicije i govorio da se iza rata protiv terorizma kriju imperijalne tendencije unipolarnog svijeta, da je Liban tragična žrtva vrtloga političkih igara regionalnih sila, kao i da Kuran daje za pravo slabima i ugnjetavanima da se izbore za svoju slobodu. Otvorio je na desetine škola, sirotišta, islamskih centara.

Said Fadlalah bio je duhovni vođa Hezbolaha. Iako nikad službeno potvrđeno, mnogi upućeni smatraju ga ideologom ove organizacije koja je u djelovanju varirala od klasičnog terorizma pa sve do legitimnog političkog prisustva u libanskom parlamentu. Nakon njegove smrti, po prirodi stvari zapadni lideri nisu mogli odati počast neprijateljskom ideologu, ali neformalno on i danas slovi za lijepo lice Hezbolaha, svijetlu tačku u mraku zemlje razorene bratskom mržnjom.

Sada krenite od početka, ali umjesto Said Fadlalah čitajte Gojko Perović, umjesto Liban čitajte Crna Gora, umjesto Kuran čitajte Biblija, umjesto muslimanski čitajte pravoslavni, umjesto Hezbolah čitajte SPC, umjesto terorizam čitajte klerikalni imperijalizam, umjesto legitimnog političkog prisustva čitajte temeljni ugovor.

Konačno, probajte shvatiti: iza uglađenog izgleda, cizeliranog izražavanja, poznavanja filozofije, ideja o pomirenju, ipak stoji Said Fadlalah – duhovni otac Hezbolaha. Kao i milioni unesrećenih svih boja zbog posljedica pogrešnih politika.

Umjesto milioni čitajte – da je jedan bilo bi previše.

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *