Green Home: Vrijeme da ministar ekologije Ratko Mitrović podnese ostavku

Dopis

NVO Green HomeNataša Kovačević, izvršna direktorica


Put kojim je krenuo Ministar ekologije Ratko Mitrović se može završiti samo njegovom ostavkom jer izdavati građevinske nezakonite i neplanske dozvole za gradnju u zaštićenim i preizgrađenim obalnim područjima je van svakog smisla i logike, osim u korupcionaškim krugovima.

Za nekoliko mjeseci, umjesto da predano radi na Izmjenama obesmišljenog Zakona o planiranju prostora i reviziji Prostornog plana Crne Gore koji bi usmjerio zeleni razvoj i primjenu koncepta Ekološke države, isti se bavi ubrzanim betoniranjem najosjetljivijih dijelova prostora od obale od Bečića i Smokava do nacionalnih parkova.

Poslednje odobravanje koncesije za gradnju komercijalnih smještajnih objekata uz kulturno istorijsko utvrđenje Besac i u prirodnom dobru NP Skadarsko jezero, su posebna sramota i bezakonje koje sprovodi Ministarstvo ekologije. Dopušta se otvaranje novog građevinskog područja uz devastaciju prostora nacionalnog parka, pored ruiniranog hotela 13. decembar na čijem bi se obnavljanju moralo hitno raditi. Izgradnja glamping komercijalnog smještaja od najmanje 4* sa prilazima, parkinzima i drugom turističkom infrastrukturom uz kulturno istorijsko dobro je nakaradni plan valorizacije prirodnih odlika nacionalnog parka i ambijenta koje nam Ministarstvo donosi.

U investitorskim krugovima i Vladi, se ponovo dogovara gradnja Porto Skadar Lake i turističkog naselja Mihailovići u NP Skadarskom jezeru, zbog čega podsjećamo Ministra da se o pitanju ove i druge komercijalne gradnje na Skadarskom jezeru vodi proces u Savjetu Evrope od 2018 godine, zbog čega je na crnogorsku međunarodnu i nacionalnu sramotu, blokirana izrada novog Prostornog plana posebne namjene još 2019. godine. Otvoreni postupak kršenja Bernske konvencije od strane Crne Gore, prate RAMSAR Sekretarijat kao i Evropska komisija, na osnovu čega će se procjenivati napredak Crne Gore u narednom periodu u dijelu poglavlja 27. – životna sredina. Govoriti o oživljavanju ovih projekata se može iz pukog neznanja ili sprege sa krupnim investitorima i ličnim interesima brze zarade, treće ne postoji. Ministar, kao i cijela crnogorska javnost zna da su DUPovi donošeni prošle decenije rađeni za interese građevinskih lobija i bivših političkih elita, u čemu se ne razlikuju ni DUP “Bečići” ili DUP “Mihailovići”, koji su usput nevažeći dokumenti kao 90% prostornih planova u Crnoj Gori.

Ministar ekologije je do sada pokazao neznanje i nesposobnost za rješavanje ključnih ekoloških problema. Ne samo da je iscrpio sve dobijene kredite podrške koju je uživao u građanskom ekološkom sektoru nego ih efikasno je izmanipulisao zbog čega je vrijeme da sam da neopozivu ostavku, te da se na njegovo mjesto imenuje stvarni stručni kadar.

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *