Ne računajte na njih

In medias res
Piše: Dopisnik iz Ševeningena

Milan Martić u Talinu, Radovan Karadžić na ostrvu Vajt, Ratko Mladić za sada u Hagu. Zvuči kao bajka za svakog čovjeka kome zdrav razum ne dopušta da u ovim oblicima života vidi išta drugo sem nepatvoreno zlo. Bez opravdanja, bez argumenata, bez istoriografskih diskusija, čisto iskonsko zlo. Još je Hana Arendt tvrdila kako je zlo moralni apsurd, tj. kako etika i zlo jednostavno ne mogu skupa. Kjerkegor sa druge strane piše da ako nema zla nećemo imati referentnu tačku da utvrdimo šta je dobro. Ljudi iz prve rečenice su definitivno referentna tačka sa dna kace, dok u istu rečenicu sa etikom ne mogu ni da primirišu pa i po cijenu nipodaštavanja sofistikacije filozofskog diskursa.

Sve bi to bilo lijepo da nema onih što svoje sadašnje djelovanje grade na dnu kace kao vrhunaravnoj zvijezdi vodilji. Ne mogu paščad ni lipsati po inozemnim kazamatima, a da se ne jave horde mentalno oboljelih revizionista da kažu jedan od tri legendarna argumenta:

1. Haški tribunal je politički sud.
2. A što su našima radili Šiptari, Hrvati i Bošnjaci…
3. Naši generali su heroji pravednog rata.

Naravno, svako iole pismen zna da ovo nisu valjani argumenti. Ali već samo njihovo postojanje je dovoljno da nas zabrine. Još kada postoji u tolikom broju… I još kad se emituje sa najviših državnih adresa… E tada, problem prerasta u terminalni stadijum bolesti.

I zbog toga braćo iz Nove i stare političke kanalizacije, vi što vjerujete Medu i lukavoj liji, vi što volite Pipuna na prazan želudac, vi što obožavate građanske isprdke iz ND-a (anagram za dna), vi što ne znate za Almodovara i Tarkovskog ali znate da Malagurski zaslužuje najviša priznanja zbog borbe za vašu stvar, a pogotovo vi što antenu počesto obrnete ka severu da oslušnete voljeni vam glas psihopate sa Andrićevog venca: stop glorifikaciji ratnih zločinaca, ljudskih nula i najgoreg taloga što ga civilizacija ispljunu nesrećnim spletom okolnosti.

Ako vam bilo što od prethodno rečenog smeta, slobodno potražite savjet izabranog psihijatra.

Naslovna fotografija: BIRN | Naslovnice u srpskim novinama nakon presude Mladiću

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *