(Na)čisto režimsko onanisanje

In medias res
Piše: Dopisnik iz kabineta Milomira Marića

Večeras počinje nova sezona emisije Načisto, a bez opasnosti po istinu mogli smo reći da večeras počinje stara sezona emisije Načisto. Vjerovatno je gazda televizije, novina, portala i univerzuma, Miodrag Perović Miško kao profesor matematike riješio da opovrgne Heraklita i njegov znameniti aforizam kako sve teče i sve se mijenja. Jer emisija Načisto tuče Heraklita aperkatom, ona je zaglavila neđe u 20. maju 2011. kada je gost bio Svetozar Marović i od tada nije mrdala. Promijeni se tu i tamo scenografija, umre neko iz realizatorskog tima, kupi se novi kran, međutim esencija ostaje ista: Načisto je najgadnija, najprizemnija i načisto najprljavija politička propaganda koja je viđena u nesrećnoj Crnoj Gori. Čak i ako je uporedimo sa Replikama, Teleskopijama, Živim istinama, Oči u oči, Istorijskim paralelama, zauzeće istaknuto mjesto zbog toga što su sve prethodne emisije otvoreno propagandne, dok se Miškov produkt zavija u oblande kvazi ozbiljnog novinarstva i progresivnih kritički usmjerenih politika.

Večerašnji gost će biti PPV Dritan A., lice koje se isključivo nesrećnim spletom istorijskih okolnosti zadesilo na poziciji odgovornijoj od recepcionera u Valdanosu. Neće mu to biti prvo gostovanje u predmetnoj emisiji, a o zadnjem da i ne govorimo. Poput Borisa Tadića koji je nekad gostovao 750 puta godišnje u emisiji Poligraf kod Jugoslava Ćosića, Dritan A. je unajmio ili dobio Načisto kao svoju privatnu govornicu ili čak ispovjedaonicu. Idućeg četvrtka očekujemo Zdravka K. nakon toga Sergeja S. pa onda da se udari kontra jedna lagana emisija sa nevladinim sektorom, a onda opet Đorđe R. pa Aleksa B., pa onda da se zamezi malo privatnog sektora… Uglavnom, škart koji puše samo idioti.

Valja pomenuti i voditelja Petra K. koji se takođe samo nesrećnim spletom negativne selekcije uopšte smije približiti bilo kojoj medijskoj kući. To je osoba kopija Aleksandra Stankovića po svemu: po stilu intervjua, izgledu, oblačenju, mimici, gestikulaciji… Sa tim što postoji jedna mala razlika. Aco Stanković je ozbiljan novinar na ozbiljnoj televiziji, dok je Petar K. nekad navodno antirežimski, a danas režimski postavljač unaprijed dogovorenih pitanja, dno kace u profesionalnom smislu.

Konačno, kakav narod, takvi glasači, a takve i emisije. Noćas će šoferi, pekari, usiđelice, pijanci, vojvode, žandari, poneki zabluđeli student, nedojebane uposlenice javnog sektora, još više nedojebani uposlenici ostalih sektora, svi zajedno biti pred ekranom da čuju šta im to istorijsko ima poručiti PPV D.A. nakon kreativnih inputa voditelja P.K. Kad se sretnu ta dva vaskolika intelektualna kapaciteta pa krene da frca na sve strane… Valjda preživi neko da ispriča siže nama izdajnicima koji sigurno večeras nećemo biti prikovani uz male ekrane tv prijemnika.

U stvari, ne treba ni siže, sve je unaprijed poznato. Samo kupite sutrašnji broj nezavisnog dnevnika Vijesti!!!

Izvor naslovne fotografije: Vijesti Online © Dušan Cicmil

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *