Uz pomoć vještačke inteligencije dovršena Beethovenova 10. simfonija

Civilizacija

Završetak simfonije podstaknut je 250. godišnjicom rođenja Ludwiga van Beethovena, a realizovao ga je Deutsche Telekom u saradnji sa stručnjacima za vještačku inteligenciju i muziku

Deutsche Telekom, u saradnji s grupom međunarodnih muzičara i stručnjaka za vještačku inteligenciju, u subotu 9. oktobra će predstaviti jedan od najvećih kulturnih projekata u svijetu – završenu 10. simfoniju Ludwiga van Beethovena.

Na projektu Beethovenove 10. simfonije, koji je započeo u junu 2019. godine radilo se punih 730 dana, a u njegovoj realizaciji je učestvovalo 10 naučnika i stručnjaka iz područja vještačke inteligencije koji rade na Harvardu i Cornellu, 56 muzičara iz simfonijskog orkestra Bonn, orguljaš Cameron Carpenter, a sve pod vođstvom dr. Matthias Rödera, nagrađivanog muzičara i tehnološkog stratega.

Može li AI biti kreativan?

Odabir upravo 10. simfonije podstaknut je 250. godišnjicom rođenja Ludwiga van Beethovena, jednog od najpoznatijih svjetskih kompozitora, koji je u zadnjoj godini svoga života započeo pisanje 10. simfonije, koju nažalost nikad nije završio, čime je svijet ostao uskraćen za još jedno remek djelo. Završetak Beethovenove “desete” nastao je kao odgovor na pitanje može li vještačka inteligencija biti kreativna.

Kako bi se projekat uspješno realizovao, vještačkom inteligencijom analizirana je cijela Beethovenova umjetnička ostavština – simfonije, note, muzičke skice i partiture, koje su pretvorene u automatizovani čitljivi oblik. Zatim je odabrana najprimjenjivija metoda automatizovanog učenja, pri čemu su korišteni algoritmi za obradu glasa jer se muzika, poput jezika, sastoji od malih jedinica – slova ili nota – koje daju smisao jedino kada se smisleno slože, što je bilo posebno bitno za ovaj eksperiment.

Nakon dvije godine rada, 66 GB materijala, više od 10.000 razmijenjenih dokumenata te 10.000 muzičkih snimaka i dva miliona nota kojima se uvježbala vještačka inteligencija, simfonija će svoju premijeru imati 9. oktobra 2021. godine s početkom u 19:00 sati u Telekom Forumu u Bonnu.

Svjetska premijera Beethovenove 10. simfonije moći će se pratiti uživo putem web stranice Hrvatskog Telekoma, a diskografska kuća BMG će objaviti i album “Beethoven X – The AI Project” na CD-u i u digitalnom obliku na svim platformama. Do tada je moguće poslušati kratki audio zapis 10. simfonije:

Izvor: bug.hr

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *