Bokeljska mornarica upisana na UNESCO-vu listu nematerijalne kulturne baštine

Umjetnost

Izvor: Facebook | Twitter


Bokeljska mornarica danas je upisana na Reprezentativnu listu svjetske nematerijalne kulturne baštine UNESCO-a, objavljeno je u objavi na zvaničnoj Facebook stranici Opštine Kotor.

Mornarica je proglašena dobrom čovječanstva, prvim takve vrste iz Crne Gore.

Kotorska opština je na ovaj način imajući u vidu njen prostor i broj stanovnika postala opština sa najviše dobara na listi UNESCO-a, zaključuje se u objavi.

Konferencija Komiteta za nematerijalnu kulturnu baštinu Uneska održana je u Parizu.

„Bokeljska mornarica je tradicionalna, nevladina pomorska organizacija osnovana u Kotoru u Crnoj Gori 809. godine. Njeno nastanak vezuje se za dolazak moštiju Svetog Tripuna, zaštitnika grada Kotora. Sastavljena od zajednice pomoraca sa vojnim, ekonomskim, obrazovnim i humanitarnim funkcijama, Bokeljska mornarica je dva vijeka imala memorijalnu ulogu, čuvajući i promovišući pomorsku istoriju i tradiciju. Članstvo je dobrovoljno i otvoreno za muškarce, žene i djecu svih uzrasta. Organizacija je zasnovana na poštovanju ljudskih prava i vjerske, nacionalne i kulturne raznolikosti. Tokom svečanih proslava, članovi nose šarene tradicionalne uniforme, nose istorijsko oružje i izvode tradicionalno kolo. Bokeljska mornarica je okosnica godišnjih svečanosti Svetog Tripuna, koje se održavaju od 13. januara do 3. februara i obuhvataju procesiju i niz rituala u katedrali. Spoljne svečanosti počinju tradicionalnim kolom Bokeljske mornarice, a zatim slijedi procesija koja nosi mošti Svetog Tripuna glavnim gradskim trgovima i ulicama. Hiljade gledalaca prisustvuju procesijama u istorijskom centru i posmatraju svečane događaje. U pripremama aktivnosti učestvuje i stotine žena, muškaraca i djece”, navedeno je u zvaničnoj objavi UNESCO-a.


Predsjednik UO Bokeljske mornarice Aleksandar Dender na svom Facebook profilu podijelio je ranije informaciju da će danas, u četvrtak 16.12, između 10.15 i 13.15h, Bokeljska mornarica Kotor biti zvanično upisana na Reprezentativnu listu nematerijalne kulturne baštine UNESCO.

„U Domu mornarice na Pjaci od kina, uključićemo se u direktan prenos sjednice te pozivamo sve članove i prijatelje da dođu u Dom i da zajedno proslavimo upis.”, dodao je Dender.

Zainteresovani su mogli pratiti prenos sjednice uživo na UNESCO-vom zvaničnom YouTube kanalu.

Izvorna fotografija © Boka News

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *