Prva banka u Metaverzumu Izvor: Decentraland

JPMorgan otvara filijalu banke u Metaverzumu (ali nije ono za šta mislite da je)

Civilizacija

Izvor: Forbes
Piše: Ron Shevlin


Tvrdeći da je prva banka u metaverzumu, JPMorgan je najavio otvaranje “lounge”-a u Decentraland-u. Na ulasku u lounge – koji je osnovao Onyx, blokčejn jedinica banke – posjetioce dočekuje digitalni portret Jamie Dimon-a (koji se pretvara u sliku šefa banke za kriptovalute) i tigra koji luta.

Nisam našao puno toga da radim u launge-u osim da gledam zid na kome se reklamiraju dostignuća banke u blokčejnu i da gledam video Chase-ovog foruma za e-trgovinu i Fintech iz juna 2021. Tu je i sprat iznad lounge-a, ali sve što sam tamo našao je ženski avatar koji je stalno ulazio u moj avatar.

JPMorgan-ov metaverzumski salon | Izvor: Decentraland

Bilo bi lako ovo otpisati kao beskorisnu inicijativu banke koja može priuštiti da potroši 12 milijardi dolara na tehnologiju. Kao što je direktor Fintech Research-a kompanije Cornerstone Advisors Alex Johnson napisao u svom biltenu ‘Fintech Takes’:

„U nekom trenutku u budućnosti, moguće je da će digitalni svjetovi koji se danas grade imati dovoljno pažnje i angažmana korisnika koje će kompanije za finansijske usluge morati da ulože u metaverzum kao kanal za akviziciju i korisničku podršku. Ali još nismo tamo. Dok metaverzum ne bude malo manje prazan, oduprite se iskušenju da ga kolonizujete granama i bilbordima.”

Međutim, neki drugi vjeruju da banke treba da osnuju filijale banaka u metaverzumu. Prema IBS Intelligence-u:

„Virtuelne filijale su sljedeći logičan korak za to kako finansijske institucije mogu da iskoriste virtuelnu stvarnost. Zamislite da nikada ne morate da pravite pauzu tokom radnog vremena i čekate u redu u banci. Sada zamislite da dobijete personalizovanu bankarsku uslugu u udobnosti svog doma, kada vam to odgovara, dok uživate u šoljici kafe.”

Novac u Metaverzumu je u finansiranju

Čini se da JPMorgan ne vjeruje da će njegov metaverzalni salon služiti nasumičnim posjetiocima metaverzuma koji će, naprosto, odlučiti da otvore tekući račun. Dok svrha samog salona izgleda upitno, razmišljanje banke o potencijalnim mogućnostima metaverzuma je na mjestu:

„Dinamika ponude i potražnje gura ljude u meta-ekonomiju. Vremenom bi tržište metaverzalnih nekretnina moglo da se razvija na sličan način kao tržište nekretnina u analognom svijetu. Vremenom bi tržište virtuelnih nekretnina moglo da počne da nudi usluge slične onima u fizičkom svijetu, uključujući kredite, hipoteke i ugovore o zakupu.”

Kao što sam napisao u nedavnom članku Fintech Snark Tank-a, ‘The Coming Boom In Metaverse Lending For Banks’, prodaja virtuelnih nekretnina vrtoglavo raste. Dva najveća virtuelna svijeta – The Sandbox i Decentraland – zabilježila su 86.000 transakcija virtuelne imovine u ukupnoj prodaji od 460 miliona dolara u 2021.

U oba virtuelna svijeta, prosječna investicija u zemljište je bila oko 5.300 dolara, ali cijene su značajno porasle sa prosječnih 100 dolara po zemljištu u januaru 2021. na 15.000 dolara u decembru 2021. godine, uz brz rast u četvrtom kvartalu kada je Sandbok Alpha objavljen.

U proteklom mjesecu, prodaja imovine u šest najpopularnijih virtuelnih svjetova donijela je više od 52.000 ETH – otprilike 169 miliona dolara – na NFT platformi za trgovanje OpenSea.

“Hipoteka” nije prava analogija za kupovinu virtuelne imovine u metaverzumu. Bolja analogija je – pozajmljivanje komercijalnih nekretnina.

Cijene metaverzum nekretnina porasle su 700% u 2021. godini, ali nisu samo špekulacije o cijenama ono što dovodi do povećanja – to je prilika da se virtuelno zemljište unovči igricama, događajima i drugim idejama koje donose prihod.

Banke su razvile kompetenciju u procjeni kreditiranja nekretnina. Pametne i preduzetničke banke će takođe razviti sposobnost za procjenu kreditiranja virtuelnih nekretnina. Mnogi od istih principa se primjenjuju na obje vrste imovine.

Slično kao što rani pokretači metaverzuma pokušavaju da uspostave svoj “metaverzalni brend”, rani zajmodavci će moći da se postave kao “metaverzalni zajmodavci”.

Omogućavanje ekosistema igara

Prema JPMorgan-ovom metaverzum izvještaju:

„Uspjeh izgradnje i skaliranja u metaverzumu zavisi od postojanja robusnog i fleksibilnog finansijskog ekosistema koji će omogućiti korisnicima da se neprimjetno povežu između fizičkog i virtuelnog svijeta.”

U omogućavanju ekosistema igara, banka namjerava da se fokusira na tri vertikale:

  1. Industrijalizacija dobavljača platformi za igre sa proizvodima bankarskog ranga i pristupom platformi za digitalna sredstva
  2. Omogućavanje kreatorima igara i sadržaja da lako komercijalizuju svoje kreacije
  3. Globalno skaliranje industrije metaverzuma u ​​više valuta i načina plaćanja

TechBullion je nedavno komentarisao:

„[Metaverzumske] transakcije zahtijevaju neku vrstu finansijske infrastrukture. Ali tradicionalne finansijske institucije možda nisu primarni igrači u Metaverzumu. Većina njih još uvek lebdi na periferiji decentralizovanih finansija. Kada se Metaverzum pokrene, digitalne banke će biti u savršenoj poziciji da olakšaju transakcije. DeFi protokoli će se takođe brzo prilagoditi i pozicionirati kao glavni igrači.”

Čini se da je JPMorgan izuzetak od komentara TechBullion-a.


Ron Shevlin je glavni istraživač u kompaniji Cornerstone Advisors, gdje objavljuje naručene istraživačke izvještaje o trendovima u bankarstvu i fintech-u i savjetuje kako uspostavljene tako i start-up kompanije za finansijsku tehnologiju. Autor Fintech Snark Tank-a na Forbesu, Ron se smatra među najznačajnijim fintech ‘influenserima’ na globalnom nivou, i čest je govornik na događajima u bankarstvu i fintech industriji.

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *