„Ne uništavajte zdravstvo i prosvjetu”

Danas protest ispred Skupštine povodom najavljenog rebalansa budžeta

Dopis

Grupa građana najavila je za danas u 11 časova okupljanje ispred zgrade Skupštine povodom sjednice na kojoj će se glasati o rebalansu budžeta kojim se predviđa ukidanje novca namijenjenog za rekonstrukciju i izgradnju škola i bolnica.

Zbog toga, kako su saopštili, prosvjetni i zdravstveni radnici organizuju protest da bi izrazili neslaganje sa pomenutom odlukom koja bi mogla imati dalekosežne negativne posljedice za cijelo društvo ukoliko se usvoji. „Pozivamo sve građane koji su u mogućnosti da nam se pridruže i da spriječimo usvajanje pogubne odluke”, naveli su organizatori.

„Rebalansom Budžeta Vlada odustaje od izgradnje i rekonstrukcije 14 objekata u oblasti zdravstva, 11 škola i dva vrtića, kao i brojnih saobraćajnica, posebno na sjeveru Crne Gore. Istovremeno, višestruko povećavaju planirane troškove pojedinih projekata i to bez bilo kakvog obrazloženja”, naveo je MANS u svojoj analizi rebalansa budžeta.

„Rebalansom su drastično smanjeni izdaci za izgradnju i rekonstrukciju više planiranih građevinskih objekata u oblasti zdravstva. Umanjena su sredstva za izgradnju opšte bolnice u Pljevljima sa 1,2 miliona na nepunih 250 hiljada eura, a umjesto 900 hiljada eura za rekonstrukciju bolnice u Bijelom Polju rebalansom je planirano samo hiljadu eura na kontu „izgradnja građevinskih objekata“. Odustalo se i od izgradnje zgrade Urgentnog bloka sa dijagnostikom, odjeljenjem neurologije, internog i palijativne njege u Nikšiću za koji je budžetom planirano skoro 300 hiljada eura, a rebalansom je za gradnju ostalo svega hiljadu eura. Neće se graditi ni rekonstrukcija zgrade za neurologiju i infektivno odjeljenje Bolnice u Beranama jer je i za te namjene ostavljena samo hiljada eura a ne skoro 300 hiljada, kako je predviđeno orginalnim budžetom. Odustalo se i od izgradnje Centra PET CT sa klinikom za hematologiju za koji je bilo predviđeno skoro 330 hiljada eura a u rebalansu je ostala samo hiljada. Vlada je odustala i od rekonstrukcije objekta stare bolnice “Danilo I” na Cetinju za koju je bilo predviđeno 180 hiljada eura a sada samo hiljada. Neće biti ni doma zdravlja u City kvartu za čiju izgradnju je bilo predviđeno skoro 140 hiljada, a sada samo hiljada eura. Višesatruko su umanjena sredstva za Radiološko odjeljenje Doma zdravlja Plav, sa 235 hiljada na 40 hiljada eura. Umjesto preko 80 hiljada eura, koliko je bilo opredijeljeno za adaptaciju i opremanje operacione sale u porodilištu Ulcinj, u budžetu je ostala samo hiljada eura. U rebalansu je preostala samo hiljada eura za izgradnju Urgentnog bloka i rekonstrukcija dijeIa objekta Kliničkog centra Crne Gore u Podgorici. Dok je važećim budžetom planirano preko 120 hiljada eura za adaptaciju odjeljenja izabranih ljekara za odrasle i fizijatriju DZ Budva, u rebalansu za to nije ostalo ni centa”, naveli su iz MANS-a.

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *