Morinj

ANIMA: Proces će biti završen kada nalogodavci budu odgovorali

Dopis
ANIMA – Centar za žensko i mirovno obrazovanje Kotor

Danas je uz dva kordona policije postavljena spomen ploča u Morinju na mjestu ratnog zločina koji je učinjen u naše ime i konačno je odato javno priznanje patnji žrtava.

Godinama održavajući sjećanje na taj zločin tražile smo od vlasti Opštine Kotor da uradi taj čin kako bi proces tranzicione pravde za žrtve bio završen i kako bi građanstvo Kotora moglo da nastavi život u miru I suživotu. Žalimo zbog njihovog izostanka, žalimo što ovo nisu ranije uradili jer njihova inicijativa i prisustvo nije bitno žrtvama nego nama. Žrtvama je važno da ostane trajno sjećanje, spomen ploča, na njihovu patnju a nama je važno da se skine sramota sa grada Kotora jer je to rađeno u ime njegovih građana.

Ovo što se danas u Morinju desilo, da grupa građana ometa stavljanje spomen ploče je znak da su nacionalističke snage, snage mržnje, koje rade protiv zajedničkog života i mira u Boki, jake i nažalost bez svijesti o odgovornosti. Pozivati se na žrtve iz Crne Gore u ratu sa Hrvatskom u ovom trenutku je neprimjereno, jer je to proces koji treba da završi Hrvatska a ne smije da bude otpor sjećanju I iscjeljenju građana Crne Gore. Nisu žrtve kusur za potkusurivanje i nadgornjavanje već ljudi koji su zbog suludih snova političkih i državnih vođa mučeni i ubijani od poslušnika i podržavatelja tih vođa i politika. Za nas proces će biti završen kada nalogodavci ovog zločina budu proglašeni odgovornima.

Danas je dobar dan za Kotor. Danas je dobar dan za žrtve Logora Morinj. Građanstvo ne smije dozvoliti da to što se tako dugo čekalo sa ovim činom i što se gajilo neprijateljstvo unutar zajednice bude razlog za nastavak nasilja. Političari zloupotrebljavaju svoju moć, pa i danas, ali nikada više ih ne smijemo slušati u njihovim suludim zahtjevima kojima nas pozicioniraju protiv sugrađana.

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *