Izvor: Pathologic Wiki

Crvi

Camera obscura
Piše: Brano Koćalo

Na početku Padanja bješe Crv. Na kraju ovog našeg Pada, ako se takav konačan slučaj desi, biće Crvenilo lica, fenomen nekad poznat kao Stid. Od Crva do Crvenila lica – ima tome već čuvenih, 30 i više godina – sve ovuda Vrca i Tanca u istim dobošarskim, plemenskim ritmovima. Ključa balkanska Krvca, zapljusnula ta ljudska životna tekućina ove krajeve, čas bukvalno, čas prenosno, kao što crnogorske Crkvice u Krivošijama zapljusne najviše kiše u Evropi. Pa nema Sunca, samo ima jogunasitih, bijesnih dobošara, prevaranata i Skakavaca. Koji održavaju lagano stanje Žetve. Oni neznaveni, nesretni, tužni i obespravljeni, koji gledaju ovu Žetvu, biraju status Bjegunca (najčešće unutrašnjeg) ili status Žrtve (najčešće neizbježne). Treće nema. Treće bi bila Sreća, a ona je davno napustila ovo nebo, ako ga je ikad, bar na kratko, i pohodila.

Čega drugo i da bude dok vri krvava Strast i od nje Vlast? Gdje vri Krvca, kažu da se broje njena Zrnca. A gdje su Zrnca, vele da je i Crkva, ova i ona, prva i ina. A gdje su Crkva, Krv, Crvi i Zrnca, pokazalo se da je životni standard – Crkavica. Rijetkim pune vreće i osmijesi sreće, većini nesreće. Nije to nova priča, istina, ali kad imate masovan sloj stanovništva koji u dubokom snu poraza Bunca (sanjajući pečenu Svinju ili Junca) i misli da mu ne vrijedi izaći iz takvog Obrasca života – nego mu se, naprotiv, nekakvim lukavstvom približiti – onda imate tešku kolektivnu patologiju koju svi mogući vidari, naučnici i sociolozi ne mogu ni objasniti, kamoli zaliječiti. Neizlječivost.

Kako da zaštitiš Vladaoca, ako ne masovnim topovskim napadom na razum, iz lijevih i desnih Haubica? Kod Sorena Kierkegaarda precizno je taj fenomen objašnjen, u njegovoj filozofskoj raspravi “Ili-ili”. Objašnjava Soren kako vidi kraj svijeta. Teatar, osvijetljena pozornica. Na scenu stupa klovn i saopštava da pozorište gori! Provala gromoglasnog smijeha iz publike. Klovn, već ljut i uplašen, histerično ponavlja da zgrada teatra upravo gori, i  za to dobija salve frenetičnog smijeha publike. Sve dok ogroman dim ne pokulja u Zapušteno kazalište…

Tagged

1 thought on “Crvi

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *