Jul Briner ‒ 100 godina od rođenja

Civilizacija
Piše: Radioaktivni Komarac via Facebook

Jul bi ovog jula (tačnije sutradan) napunio 100 godina. Bio je ćelav i bio je Rus (mongolskog porekla), kada to niko u Holivudu nije bio i prvi je glumac koji se fotografisao potpuno obnažen kada niko to nije smeo. Glumio je Vladu partizana u jugoslovenskom filmu „Bitka na Neretvi“. Tom prilikom je i upoznao pravog Vladu koji je srušio jablanički most i koji je tako postao akter najlegendarnije strateške varke. Jul Briner je bio misteriozan čovek, čak je pričao da je delom i Japanac i izvodio je neke njihove rituale, za vreme Drugog svetskog rata bio je francuski radijski spiker, bio je model i fotograf, a svoj foto-aparat je uvek nosio na snimanja, a kada je dobio Oskara za film „Kralj i ja“ (pre toga čak 4.625 puta glumio je u isotimenoj predstavi ) samo je kratko rekao „Nadam se da nije greška, jer ga neću vratiti ni za šta na svetu, hvala“.Takođe je u mladosti bio cenjeni gitarista i pevač. U svom ranom periodu u Evropi je često svirao i pevao romske pesme u pariškim noćnim klubovima s Aljošom Dimitrijevičem. Neke od tih pesama je otpevao u filmu Braća Karamazovi. Ramzes, Solomon, jedan od sedmorice veličanstvenih, partizan koji ruši most, pomahnitali robot u zabavnom vestern parku, nema šta Jul nije mogao i ovog jula vredelo bi se setiti tog talentovanog čoveka.

Ženio se 4 puta, imao je jednog sina i dve ćerke, a svoju humanu stranu je pokazao kada je usvojio dvoje vijetnamske dece (neposredno posle rata), kao i kada je 1980. godine platio školovanje jednom dečaku iz Vijetnama. Bio je inspiracija Stenu Liju za lik profesora Čarlsa Ksavijera (X-men), kao što je i film u kome je glumio glavnu ulogu bio inspiracija za trenutno najpopularniju istoimenu seriju „Zapadni svet“.
Preminuo je u 65. godini od raka pluća, interesantno da mu je poslednja želja bila da snimi reklamu za borbu protiv pušenja. Devet meseci pred smrt snimio je reklamu gde jednostavno rekao „ Sada kada sam umro, kažem vam nemojte pušiti, šta god radili nemojte pušiti” i tako jasno dao do znanja da se kaje što je bio strastveni pušač celog života.

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *