Apel – Alarm – Život!

Dopis
Saopštenje: ANIMA

”Kada umrem, ostavite balkon otvoren”, glasom španskog pjesnika ubijenog od strane Frankovih fašista pozdravila je profesorica Jasminka svoj peti dan štrajka glađu. Bilo je to prije punih dvanaest dana i nekoliko kilograma više. Od 3. jula 2020. Jasminka Milošević, profesorica filozofije u podgoričkoj gimnaziji ”Slobodan Škerović” štrajkuje glađu.

Njeni zahtjevi upućeni premijeru Dušku Markoviću krajem prošle godine, koje je ponovila prilikom stupanja u štrajk glađu početkom ovog mjeseca, svode se na ”razriješenje misterije vezane za organizaciju i realizaciju XXVI Međunarodne filozofske olimpijade održane u Baru 2018.” Mi ih ovdje nećemo pojedinačno ponavljati niti detaljnije ulaziti u njih – ono što nas zanima i zabrinjava jeste odnos države prema profesorici koja je uložila izvanredan napor da organizuje događaj od izuzetnog naučnog i prosvetnog značaja u Crnoj Gori pod pаtronаtom UNESCO-a i Međunarodne federacije filozofskih društava (Fédération Internationale des Sociétés de Philosophie, FISP), a koji nadležni ne samo da ne prepoznaju nego i ponižavaju ignorišući ovako radikalan čin ugrožavanja vlastitog života, na koji se profesorica odlučila zarad pravde i dostojanstva. Dostojanstvo se ne jede i njime se ne trguje. Ugroženo do krajnjih granica odbija da hrani tijelo u kome živi i život u društvu u kojem pravde nema.

Ne samo premijer ili ministar prosvjete u Vladi Crne Gore, ćute i kolege. Ćuti i najveći dio nevladinih organizacija. Po plažama i mišijim rupama duboko spava njihova kolegijalnost i solidarnost. Mahom ćute i mediji čija bi obaveza bila da prate ovaj slučaj na dnevnom nivou i informišu o njemu u interesu javnosti. Ali njima je važnija jalova igranka vlasti i opozicije na trulim daskama našeg političkog teatra.

Mi ne možemo da ćutimo u situaciji u kojoj niko to ne bi smio da čini. Život ove žene od nepunih 40 kilograma visi o koncu i o našoj kolektivnoj savjesti. Teško ćemo breme nositi svi skupa ukoliko padne na nju.

Za 48 sati koliko je bila otvorena peticija podrške profesorki Jasminki Milošević potpisalo ju je preko 1000 ljudi. U njihovo i naše ime još jednom najozbiljnije apelujemo na premijera Markovića i ministra Šehovića i zahtijevamo od njih da po hitnom postupku riješe ovu alarmantnu situaciju.

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *